Mõrvasüüdistus läheb uuele kohturingile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüdistatu Andrus Sukles ja tema kaitsja Küllike Namm rõõmustavad õigeksmõistva kohtuotsuse üle.
Süüdistatu Andrus Sukles ja tema kaitsja Küllike Namm rõõmustavad õigeksmõistva kohtuotsuse üle. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Harju maakohus mõistis eile ärimees Andrus Suklese oma endise äripartneri palgamõrva kavandamise katse süüdistuses õigeks, sest leidis, et politseiagendi abil kogutud tõendid on ebaseaduslikud.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus teatas seejärel, et kaebab otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse. «Minul on kujunenud kohtuvaidlustes teised seisukohad ja ma vaidlustan selle otsuse kõrgema astme kohtus,» märkis ta.

Harju maakohus leidis, et politseiagendina kasutatud isik ei vastanud kriminaalmenetluse seadustikus sätestatud nõuetele ja seega puudus isik, keda Sukles teise isiku tapmisele kihutas. Selle politseiagendi abil kogutud tõendid on kohtu arvates ebaseaduslikud ja kohtukõlbmatud.

Kohtu otsusega hüvitab riik Suklesele 27 000 euro ulatuses kaitsjale makstud tasu. Ka kannatanu esindajale makstud tasu 19 000 eurot hüvitatakse.

Prokuratuur süüdistab Suklest selles, et ta maksis 2010. aasta augustis Aleksejs Siljavinsile oma endise äripartneri, osaühingu Saarte Investeering ainuosaniku ja juhatuse liikme Tullio Libliku tapmise eest ettemaksuna 1000 eurot ning ülejäänud 9000 eurot lubas maksta pärast tapmist.

«Samuti andis Sukles tapmise täideviijale üle sihtmärgi fotod, esitas tutvumiseks sihtmärgi võimalikud asukohad ja informeeris sihtmärgi liikumistrajektoorist ja lähikondsetest ning nende elukohtadest, kallutades sellise tegevuse läbi kuriteo täideviijat Tullio Libliku leidmisele ja tapmise toimepanemisele. Kuriteoplaan jäi realiseerumata politseiametnike sekkumise tõttu,» on Evestus öelnud.

Harju maakohus arutas Suklese süüasja esimest korda ülemöödunud aasta teisel poolel ja tegi seda seni kinniste uste taga, sest nõnda oli taotlenud kaitsja Küllike Namm. Kaitsja palus kohtul tema kaitsealune õigeks mõista.

Politsei pidas Suklese kinni 2010. aasta 26. augustil Tallinnas ning Harju maakohus võttis ta Libliku mõrva tellimises kahtlustatavana järgmisel päeval riigiprokuröri taotlusel vahi alla. 2010. aasta 14. septembril aga vabastas Tallinna ringkonnakohus Suklese vahi alt.

Sukles on Libliku tapmise tellimist eitanud, Libliku kinnitusel aga võlgneb Sukles tema ettevõttele miljoneid kroone, mis võiski olla ründe motiiviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles