Erihooldekodu kohta on peaaegu võimatu leida

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kodus elanud erivajadustega noor inimene kaotas ema. See viis ta tasakaalust tugevalt välja ja isa temaga enam hakkama ei saanud. Ainus võimalus on paigutada ta erihooldekodusse. Paraku pole omastel või vallal paksu rahakotti ning riiklikele kohtadele on väga pikk järjekord.

Eestis on seitse juhtumikorraldajat, kes tegelevad just sellistele eriliste vajadustega inimestele turvaliste elamistingimuste otsimisega. Viljandimaa piirkondlik juhtumikorraldaja on Linda Lillemaa Pärnus.

Linda Lillemaa, tundub mõistusevastane, et olukorrale polegi mingit lahendust. Kas tõesti pole?

Kiiret lahendust ei ole tõepoolest. Tasulised kohad on kallid. Antud juhtumil — tean, kellest te räägite — on ehk lahenduseks Hellenurme hooldekodu. Riiklikult finantseeritava koha järjekorras olles otsivad omavalitsused võimalikult soodsat tasulist hooldekodu.

Kui palju erihooldust vajavaid inimesi praegu Eestis hooldekodu kohta ootamas on?

Kohta ootab natuke üle kuuekümne liitpuudega abivajaja.

Halb on nõnda küsida, aga kas võimalus avaneb vaid siis, kui mõni riiklikul kohal olev klient ära sureb?

Kahjuks nii see on.

Kui pikk järjekord praegu on?

Väga pikk. On inimesi, kes

ootavad erihooldekodu kohta juba 2009. aastast.

Mõnikord on asi ka selles, et tahetakse minna kodu lähedale ja keeldutakse näiteks Saaremaal pakutavast kohast. Inimlikult on see mõistetav, sest lähedastel on nii hõlpsam oma haiget pereliiget vaatamas käia. Saan aru, kui Viljandi inimesed soovivad oma sugulasi Karulasse panna.

Küsimus ei ole ju voodikohtades, vaid rahastamises, sest tasulisi kohti on.

Oleneb teenusest. Kõige raskematele, sügava vaimupuudega klientidele ei jätku kohti.

Üldiselt aga on tõepoolest asi rahastamise taga: kui riiklikult rohkem finantseeritaks, leiaksime sobiva elamisvõimaluse suuremale hulgale abivajajatele.

Jõulude ajal võtsime kõik telefonikõnesid, et toetada Päikesekodu ehitamist liitpuudega täiskasvanutele. Kas siis olukord paraneb, kui see valmis saab?

Tahaks loota, kuigi ei tea ju, kui palju kohti riik seal finantseerib. Olukorra ainus lahendus on riikliku finantseerimise suurendamine. Inimesed, kes vajavad kohta erihooldekodus, on nii abitud, et  ei saa endaga hakkama, ja peredel ei ole sageli ka parima tahtmise korral jõudu neid piisavalt aidata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles