Kunstniku elumustrisse lisandub täna särav pärl

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Rauale on vaipa kootud mustrid nagu tähed, millega kirjutatakse sõnu ning sõnadest lauseid ja lugusid.
Anu Rauale on vaipa kootud mustrid nagu tähed, millega kirjutatakse sõnu ning sõnadest lauseid ja lugusid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna õhtul jagatakse Viljandis Sakala keskuses «Pärlipeol» tunnustust maakonna tegusale kultuurirahvale ja tublidele sportlastele. Viljandimaa Kultuuripärl läheb tunnustatud tekstiilikunstnikule Anu Rauale.

Heimtali Kääriku talu perenaise Anu Raua tööd ja tegemised on viinud Viljandimaa tuntuse nii Eesti koolidesse kui ühinenud rahvaste organisatsiooni peakorterisse Ühendriikides. Tema töödes ja tegemistes on põimunud traditsiooniline maaelu ning rahvakunsti õpetamine ja säilitamine. Anu Raua meistriklassis käib kunstiakadeemia üliõpilasi ja magistrante, ta on aastaid juhendanud tulevasi tekstiilikunstnikke ja -disainereid ning rahvakultuuri tundjaid.

Tegus aasta

Tänavu mais 70. sünnipäeva pidav Anu Raud kinnitas, et läheb auhinda vastu võtma igati rõõmsa tundega.

«Kui juba kord pärl olla, siis see aasta sobib väga hästi, sest olen tõesti palju ja põhjalikult tööd teinud,» kinnitas Raud, kes hiljuti sai Eesti rahvuskultuuri fondilt elutöö eest tänuauhinna. «Praegu valmistan ette näitust, mis tõenäoliselt jääb mu elu suurimaks. See on pannud mind palju kuduma ning aasta on olnud hästi töökas ja loominguline.»

20. veebruaril avatakse Tallinnas Vabaduse väljaku äärses kunstihoones näitus, mis hõlmab kogu suure maja. Ligi sajast vaibast, mille Anu Raud on elu jooksul kudunud, kogutakse sinna kokku peaaegu 50.

Kohale peaks jõudma ka kümmekond aastat tagasi ühinenud rahvaste organisatsioonile kingitud «Emapuu» Kihnu seelikutega.

Õpetamises peab Anu Raud väga tähtsaks oma kätega tegemise osa. Sama tähtis on vahetu suhtlemine — et õpilased praktikal räägiksid inimestega.

«Mulle tundub, et elutarkusele pööratakse liiga vähe tähelepanu ja kõik püüavad joonduda raamatutarkuse järgi,» lausus Raud.

Kultuuripärli tiitli andmiseks esitati seitse kandidaati. Möödunud aastal pälvis selle tantsu- ja kultuurielu rikastaja Maie Tammemäe.

Põhineb kirjandusklassikal

Tänavuse peo teema on ajendatud Anton Hansen Tammsaare Andresest ja Pearust. Lavastaja on Kristjan Kaarjärv ja etenduses löövad kaasa Seasaare näitemängu seltsi näitlejad Valdeko Jaanson ja Voldemar Nikolajev, Viljandi muusikakooli õpilased Bert Langeleri juhendamisel, kesklinna kooli esimese klassi tantsulapsed Liina Rajaste juhendamisel, Jakobsoni kooli balletisolist Kadi Mitt Marit Neeringu juhendamisel ning Vaike Rajaste juhendatav tantsurühm Vabajalg.

«Teema põhineb inimlikel väärtustel, mida kipume sageli unustama,» ütles peo peakorraldaja Vaike Rajaste. «Kuigi aluseks on võetud Tammsaare looming, räägime siiski tänapäevast.»

Üles astuvad veel segarahvatantsurühm Loits, vokaalansambel ja üllatuskülaline.

Kutsetega peole oodatakse täissaali jagu rahvast ehk umbes 350 inimest.

«Kultuuri- ja spordirahvas saab tublimate tunnustamiseks kokku ainult üks kord aastas ning väga tore, et sellist võimalust pakutakse,» rääkis Rajaste. «Inimesed kogu maakonnast saavad üksteise tegemistest teada. Seda on kindlasti vaja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles