Viljandlaste vesi kallineb

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saabuva aasta veebruaris hakkavad viljandlased ühisvee eest rohkem maksma ning muutub hindade arvestamise kord.

Aktsiaseltsi Viljandi Veevärk juhataja Toomas Porro (pildil) ütles, et vee ja kanalisatsiooni kompleksteenus kallineb kodutarbijatele kuus protsenti. Hind on muutumatu püsinud 2010. aasta 1. aprillist.

Praegu maksab tarbija kuupmeetri puhta vee ja sama koguse reovee loovutamise eest 1.99 eurot. See hind on sama nii kodu- kui osale äritarbijaile, kuid suuremate asutuste puhul muudab teenuse kallimaks neli hinnalisagruppi.

Veebruarist alates on odavaim hind 2.11 eurot, kuid suurtarbijad peavad endiselt  maksma kallima tariifi järgi. Ühtlasi muutub tarbijate rühmitamine.

Nagu Porro märkis, ei tehta konkurentsiameti nõude tõttu enam sõnaliselt vahet kodutarbijal ja juriidilisel isikul. Vee hind on kõikidele klientidele üks. Reovee puhastamise teenuse tarvis luuakse aga kolm hinnagruppi ning kliendid liigitatakse neisse reoveest võetavate analüüside põhjal maksimaalse saasteaine sisalduse järgi.

Veevärgi juhataja selgitas, et eratarbijad ja osa väiksemaid ärikliente jäävad esimesse ehk kõige odavama hinnaga rühma. Kallimad on teine ja kolmas rühm, kuhu kuuluvate suurtarbijate — enamasti tööstusettevõtete — reovett on võimalik analüüsida.

Kõnealuseid analüüse tehakse ka praegu ning selle põhjal on kujunenud senised lisagrupid. Konkurentsiameti nõude tõttu toob Viljandi Veevärk hinnagruppide määramise korra otsesõnu välja.

«Reovee analüüsimiseks on kliendi juures reoveemõõdukaev, kus on võimalik kasutada mõõteseadmeid,» lausus Porro. «Korrus- ja eramaja elanikel neid ei ole, proovivõtmine oleks keerukas või sootuks võimatu ning seega kohaldame neile kõige soodsamat hinnagruppi.»

Porro lisas, et muudatuse tõid kaasa viimase kolme aasta jooksul kallinenud elektrienergia, keskkonnatasud ja mootorsõidukite kütus ning tulevaks aastaks prognoositud hinnatõusud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles