Populaarne südameravim pole alati tõhus ja ohutu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sageli kirjutatakse patsientidele mitmesuguste südamekaebuste puhul sümptomaatilise ravimina välja preductali (koopiaravimina trimetazid). Kuigi paljud haiged ei taju seda võttes enesetunde paranemist, ei tekita see enamasti ka erilisi kõrvalnähte.

Prantsusmaa kardioloogid tõstsid aga häiret, kui olid täheldanud preductali kasutavatel haigetel Parkinsoni tõve juhtumite sagenemist. Nad pöördusid Euroopa inimravimite komitee poole.

Inimravimite komitee järeldas pärast uute andmete hindamist, et ravimi kasulikkus stenokardiaga patsientidele on endiselt suurem kui riskid. Siiski sobib medikament vaid lisaraviks neile, kelle haigus teiste stenokardiarohtudega ei allu piisavalt ravile või kes teisi ravimeid ei talu. Preductali kasutamise ainus näidustus on isheemiatõbi, mille väljenduseks võivad olla stenokardiahood.

Vanematel patsientidel võib preductali mõju suureneda east sõltuva neerufunktsiooni halvenemise tõttu. Nendele ravimiannust määrates peab olema ettevaatlik.

Kui tekivad häired, nagu parkinsonismi nähud, rahutute jalgade sündroom, värinad, kõnnaku ebastabiilsus või pearinglus, tuleb preductali kasutamine kohe lõpetada. Enamikul paranenud patsientidest haigusnähud kaovad. Kui seda ei juhtu, tuleb pöörduda neuroloogi poole.

Ka on korrigeeritud seisukohti preductali ravi kestuse kohta. Seda soovitatakse võtta paari kuu pikkuste kuuridena ja siis vahet pidada, mitte manustada aastate kaupa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles