Elu šokolaadita on üpris kurb

Tiiu Liebert
, toitumisteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad on kui hõrk unistus, mis muudab elu magusamaks.
Šokolaad on kui hõrk unistus, mis muudab elu magusamaks. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kas lõpuks on saabunud aeg, mil võime süümepiinadeta maiustada šokolaadiga, teades, et sel on rohkesti tervistavaid omadusi?

Jah, šokolaad on paljude lemmik. Arvatakse, et kümnest inimesest üheksale šokolaad maitseb ja kümnes lihtsalt ei julge seda tunnistada. Seda hõrgutist süüakse suurel hulgal. Esikohal on Šveits, kus üks elanik sööb keskmiselt kümme kilo šokolaadi aastas. USA-s süüakse seda kaks korda vähem. Eesti kohta andmeid pole, kuid arvata võib, et näitaja on üsna tagasihoidlik.

Viimaste aastate uuringud on tõestanud, et kakao ja šokolaad sisaldavad rohkesti flavonoide, millel on antioksüdantne toime. Flavonoidid neutraliseerivad vabu radikaale, vähendades paljude haiguste riski.

Šokolaadile omistatakse hulgaliselt häid omadusi, alustades eluea pikendamisest ja meeleolu tõstmisest ning lõpetades soodsa rasvhappelise koostise ja hambakaariesevastase toimega. Mõni neist ei pea siiski paika, sest kakaorasvas on kuni kaks korda rohkem küllastunud kui küllastumata rasvhappeid.

Kakao on uus punane vein. Nii võib kokku võtta Inglismaal tehtud uurimuse tulemused. Kakaopulber sisaldab kuni kümme protsenti flavonoide. Tassis kakaos on ligi kaks korda rohkem antioksüdante kui klaasis punases veinis või tassis rohelises tees.

Šokolaad sisaldab samuti parajal määral antioksüdante. On ahvatlev osaleda 20 päeva kestvas katses, kus iga päev tuleb süüa 50 grammi šokolaadi. Kui hiljem selgub, et vereproovi näitajad on tunduvalt paranenud, on rõõm suur. Paraku võib see kahaneda, kui kaalule astudes selgub, et kehakaal on kasvanud. Sada grammi šokolaadi sisaldab ju üle 500 kilokalori.

Millist šokolaadi süüa? Mida tumedam, seda rohkem sisaldab see flavonoide. Mõru šokolaad on tervislikum kui magus, sest selle suhkrusisaldus on väiksem ja flavonoidide sisaldus suurem.

Kvaliteetse šokolaadi kakaosisaldus on üle 70 protsendi. Kuigi pole selge täpne soovitav antioksüdantide kogus, ei tohiks šokolaadi süüa päevas üle 30 grammi. Kehaliselt aktiivne inimene võib endale ka rohkem lubada.

Elu ilma šokolaadita on kurb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles