Keskkonnaamet: pesade hävitamine pesitsusperioodil on lubamatu

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed lindude kinnisvara lõhkumas.
Töömehed lindude kinnisvara lõhkumas. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Keskkonnaamet tuletab meelde, et lindudel on alanud pesitsusperiood ja vastavalt looduskaitseseadusele ei tohi linde tahtlikult häirida ja nende pesi lõhkuda.

«Looduskaitseseadus sätestab, et keelatud on looduslikult esinevate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ja kahjustamine või pesade kõrvaldamine, samuti lindude tahtlik häirimine eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal,» rääkis keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu.

Erandiks on tema sõnul juhud, kui on vajalik tagada lennu- või elanikkonna ohutus ning vältida põllumajanduse ja kalakasvatuse kahjustamist. Samuti siis, kui seda on tarvis teadus- või õppeotstarbel.

«Nimetatud juhtudel tuleb selleks taotleda keskkonnaameti luba,» märkis Truu.

Eelpoolnimetatud põhjustel ja keskkonnaameti loaga saab lindude arvukust piirata munade korjamise ja kahjustamisega või jahiulukite nimekirja kuuluvate lindude aastaringse laskmise või püüdmisega. See ei kehti siiski looduskaitsealuste liikide kohta.

«Paljudel Eestisse varakult saabunud või Eestis talvitunud linnuliikidel on juba munad pesas, näiteks vareslastel, kodu- ja händkakul,» rääkis Truu. «Käbilinnu pojad aga harjutavad juba lendamist.»

 
Eile hommikul hakkasid töömehed Viljandis puude otsa paigaldama linde peletavaid helkureid ning lõhkusid enne künnivareste pesi.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles