Küla tõmbab muusikuid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuhalaanes on leidnud hiljaaegu kodu mitu Eestis tuntud muusikut. Kuus-seitse aastat tagasi otsis toonane võrumaalane Jaak Tuksam endale uut pesapaika ning pöördus Karksi kirikuõpetaja Kalle Gastoni poole. Gaston küsis nõu Tuhalaane külavanemalt Enn Sarvelt ja too leidiski muusikule sobiva talu. 2008. aastal jõudsid Jaak Tuksami kaudu sobiva talukohani Hedvig Hanson ja Andre Maaker ning nende abiga 2009. aastal omakorda Kristjan Randalu.

Külavanem Enn Sarve sõnutsi on kõik Tuhalaane kuulsad muusikud toredad ja sõbralikud inimesed ning astuvad külapidudelgi üles — ükski ei käitu suure staarina. Tõsi, Jaak Tuksamile meeldib tagaplaa­nile jääda. Õigeusu kiriku vanemana korraldab ta kirikupüha puhul igal aastal rukkimaarjapäeva kontserdi, millel astuvad üles paljud tuntud tegijad. Jaak Tuksam on esinenud kontsertidel näiteks Tõnis Mägi, Riho Sibula ja vendade Johansonidega.

«Tavaliselt on ta eraklik loodusemees, peab vaikselt mesilasi ja toimetab omaette,» lausub külavanem. Üks Tuksami tuntumaid lugusid «Meil on elu keset metsa» sobib väga hästi Tuhalaanet iseloomustama.

Muusikaga on sinasõber ka külamaja juhataja Anneli Anijärv, kes mängib akor­dionit ja klaverit. Kõvad külapillimehed on Ants Tomp ja Ermas Hein, kes astuvad üles igal suuremal koosviibimisel.

«Ermas Hein mängib akordionit, lõõtsa, vahel ka kitarri, Ants Tomp viiulit ja mõlemad laulavad,» tutvustab külavanem.

«Kunagi mängisin jatsipundis trompetit,» märgib Ermas Hein. Ta meenutab, et Vene ajal tegutses külas koguni kaks A-kategooria ansamb­lit. Üle kahe aasta peetakse Tuhalaanes endiste ja praeguste muusikute kokkutulekut, kus päeval harjutatakse ja õhtul esinetakse. Seal on üles astunud ka praegune Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg ja Kilingi-Nõmmel elav muusik Vladimir Ružits oma ansambliga Polero.

Tuhalaane külast on pärit kuulsad riigimehed Ants Piip, Jaan Poska ja Viktor Mutt, peapiiskop Jaan Kiivit, meditsiinidoktor professor Kalju Põder, kirjanik Ants Saar, kirjanik ja kunstnik

Siim Kärner, lavastaja ja kultuuritegelane Arne Mikk, kunstnik Lepo Mikko ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles