Jõululaatadele ostjaid jätkub

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleaastasel jõululaadal on eriti palju talutoidu müüjaid.
Selleaastasel jõululaadal on eriti palju talutoidu müüjaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Enne jõule on Viljandis järjestikku kaks laata: eelmisel nädalal oli käsitöömess Sakala keskuses ning tänaseni kestab jõululaat spordikooli vanas hoones. Korraldajad lausuvad, et seal, kus on pakkumist, on ka nõudmist.

«Meie laat on alati olnud üks nädal enne jõululaata ning see on omamoodi ka traditsiooniks kujunenud,» lausus käsitöömessi korraldaja Leida Mägi.

Eelmisel nädalal peetud mess kandis järjekorranumbrit 17 ning seal oli 90 käsitöö ja talutoidu müüjat.

«Mina jäin messiga igati rahule, kauplejad jäid ka ning rahvast oli palju nagu alati,» rääkis Leida Mägi. «Eile (üleeile — toimetus) käisin spordihoone jõululaadal ning pean ütlema, et mulle täitsa meeldis. Kui muidu on seal aastast aastasse olnud Poola turukaup, siis sel aastal on ka kõike muud, näiteks talutoitu ja õunu.»

Käsitöömessi korraldaja arvates võiks Viljandis kaht laata edasi teha, sest mõlemale jätkub huvilisi. «Mina oma messi ei jäta, aga kui inimestel on huvi ning kauplejaid jätkub ka teisele laadale, siis miks mitte korraldada,» lausus ta.

Spordihoones peetavat jõululaata on umbes kümme aastat korraldanud mittetulundusühing Kultuuriprojekt. Selle juhi Tiit Kalmeti sõnul on laadal kauplejaid seekord 30 ringis ning müüakse toidukaupu, riidekraami ning natukene ka käsitööd. «Kui käsitöömessil osalevad ainult käsitöötegijad, siis meil on traditsiooniline laat, kus kaubeldakse kõigega,» ütles ta.

Kalmeti sõnul on laata varem korraldatud kultuurimajas ning vahepeal see tema hinnangul mandus: riidekaupa oli palju ning valik läks üksluiseks.

Seekordse jõululaada esimese päevaga oli korraldaja ütlemist mööda rahul kolm neljandikku kauplejatest, kuigi rahvast oleks võinud siiski rohkem olla. «Selle aasta jõulude müügituhin on Viljandis suhteliselt tagasihoidlik. Mina kõrvaltvaatajana ei ole märganud paanilist jõuluostlemist, kuigi pühad on ukse ees,» sõnas Kalmet.

Täna on laat avatud kella 15-ni ning korraldaja loodab huvi kasvu. «Mida aeg jõulude poole läheb, seda paremaks muutub müük,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles