Tonni jagu toiduabi läks loomasöödaks

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandis kättejagamist oodanud toiduabipakid, millest kuu aja eest putukaid leiti, otsustati anda loomasöödaks. Praegu otsitakse võimalusi mahakantud toidukogus asendada.

Eesti Punase Risti Viljandimaa sekretär Merit Laan kinnitas, et see oli esimene kord, kui Euroopast saadud toiduabi tuli veterinaarkeskuse ettekirjutusega tagasi kutsuda ja maha kanda. Seda hoolimata tõigast, et Eesti vallad ja linnad on puudust kannatavatele inimestele Euroopa abina tulevaid teraviljatooteid jaganud juba aastaid.

Laane selgitust mööda jõuti kokkuleppele ühe talunikuga, kes aidalamesklase valmikutega tugevalt saastunud kuiv­ained omal kulul ära vedas ning need mets- ja koduloomadele söödab.

Merit Laan ütles, et tema teada ei jõutud putukatega kuiv­aineid inimestele laiali jagada. Sellest, et keegi oleks oma toiduabipakist kahjureid leidnud, pole Punasele Ristile tema sõnul teada antud.

«Toiduabipakid on väga täpselt kontrollitud. Samas ei saa me päris sajaprotsendiliselt välistada, et keegi saastunud pakki ei saanud,» rääkis Laan. Ta on endiselt seisukohal, et süüdlast pole põhjust otsida, sest nii toiduabi tarnija aktsiaselts Tartu Mill kui pakke hoidnud Viljandi linnavalitsuse sotsiaalamet ei teinud midagi valesti.

Mahakantud toidukoguse asendamiseks on Merit Laane kinnitusel alustatud Tartu Milliga läbirääkimisi. Uuesti loodetakse toiduabi jagada tuleva aasta algul.

Tartu Milli kvaliteedijuht Marin Mägi märkis eile rahvusringhäälingu raadiouudistele antud intervjuus, et toiduabi ei riknenud tarnija süül ning inimestest, kellele abi mõeldud oli, on väga kahju.

«Kindlasti suhtleme Punase Ristiga ja püüame leida võimalusi, et inimesi aidata,» sõnas Mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles