Suure-Jaani nukud koguvad kuulsust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollektsiooni aukohal on väike Volli, kes sümboliseerib Tiia Lipu abikaasat. Just tänu mehele saab naine südamerahus oma hobiga tegelda.
Kollektsiooni aukohal on väike Volli, kes sümboliseerib Tiia Lipu abikaasat. Just tänu mehele saab naine südamerahus oma hobiga tegelda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suure-Jaanis elav Tiia Lipp viibib iga päev otsekui haldjariigis, sest tema kodu ehib üle 200 nuku, millest enamikule on ta ise uhke rüü meisterdanud.

Arvukatel riiulitel seisavad teiste seas kuulsuste järgi tehtud nukud. «Kui tuttavad tulevad, teeme mõistatamismängu: nad peavad arvama, millist tuntud inimest üks või teine nukk kujutab,» räägib perenaine.

Tiia Lipp tõdeb, et eelkõige huvitavad teda kuulsuste juures rõivad, lihtsalt ülikonnamehi ta meisterdada ei viitsi. «Järgmisena teen ehk täpilises kleidis Tuuli Roosma koos kaksikute poegadega. Seal Siberi-saates olid nad ju nii vahvad. Maarja-Liis Ilus on samuti plaanis teha,» tutvustab ta.

Kogus võib näha Anna-Maria Galojani, Evelin Ilvest, Anu Saagimit, Anne Veskit, Kirsti Timmerit, Enelin Meiust, Kristiina Ojulandi, Lauri Pedajat, Maire Aunastet, Ženja Fokinit ja Merle Palmistet. Eriti uhke on Tiia Lipp oma lemmiklaulja Erich Kriegeri järgi tehtud nuku üle.

Kohal on ka Suurbritannia printsi Williami kaasa Kate Middletoniga sarnanev nukk. Selle kleidikanga võttis Tiia Lipp omaenda kunagisest pruutkleidist. Et varsti on kuninglikul paaril oodata peenikest peret, muretseb meister tõenäoliselt juurde vankri ja beebinuku.

Sõbrannad saavad nukkudeks

Nukukogus on koha leidnud ka poliitik Priit Toobal elukaaslasega. «Tema ema töötab koos minuga kohalikus gümnaasiumis. Noored ja kenad inimesed on ju ka,» märgib Tiia Lipp.

Samuti on toredad rahvarõivad saanud nukk, mis kujutab Energia talu perenaist Tiiu Siimu, kelle juhendatav rahvatantsuansambel Loits äsja 20. aastapäeva tähistas. Samal kombel on väärtustatud mitut kooli töötajat. «Sõbrannadki on kõik nukkudeks tehtud,» lisab perenaine naerdes.

Aukohal on aga abikaasa Voldemar ehk Volli, kelle nukul on üll töömehekostüüm ja käes tööriistad. Just tänu mehele saab naine südamerahus oma hobiga tegelda. «Volli teeb kõik, et mul hea oleks,» kiidab ta.

Meespool on vana maja kenaks kõpitsenud ning hoiab silma peal ka kaasa õmblusmasinatel. Enamik neist on kasutult seisnud rikkis masinatest taastatud. Mees on neid õlitanud, puhastanud ning ideaalsesse korda seadnud. «Kui esimesel korrusel kuulen, et masin valesti töötab, tõttan kohe asja uurima,» pajatab muheldes Voldemar Lipp. Ta on ka tuttavatel õmblusmasinaid remontinud.

Silmateradest loobuda ei taha

Juba lapsena nukkudest vaimustunud Tiia Lipp asus lelusid rõivastama seitse aastat tagasi, mil ta vuntsis üles oma ema kunagise nuku. Edasi on ta otsinud taaskasutuskeskustest sobivaid nukke, need puhtaks pesnud, ära kamminud ning moekalt rõivastanud. Endisele rätsepmeistrile on see väga meelepärane ja lustlik tegevus.

Nukkude ja õmblustöökoja päralt on terve teine korrus. Kollektsioon on suures toas ja trepi vestibüülis, õmblustoas uhkeldavad aga üheksa töökorras õmblusmasinat ja kaks overlokmasinat ehk äärestajat. «Töötasin kunagi kangruna Sandras, valmistasin rahvarõivaid,» kõneleb Tiia Lipp.

Ta on telgedel kudunud kanga, millest sündisid Suure-Jaani rahvarõivad endale ja lapselapsele, ning majas olevad kardinad ja voodikattedki on tema töö. «Mulle meeldib elada omatehtud asjade keskel,» sõnab ta. Mitu aastat pidas Tiia Lipp eraettevõtjana linnas rätsepmeistri ametit, aga loobus sellest, sest endale nappis aega ning suur osa teenistusest läks maksudeks. Rõivaid ei osta ta endiselt poest, toob sealt ainult riide, millest oma maitse järgi moekaid kehakatteid õmbleb.

Tiia Lipu nukukogu on viimasel ajal palju tähelepanu pälvinud. «Klassid on käinud ning isegi poisid on vahel

uudistades imetlevalt ahhetanud,» rõõmustab ta.

Hiljuti jõudis nukukogu ETV «Ringvaate» saatesse. Nüüd on nukke lunitud Tallinna lastemuuseumi Barbie 100 aasta juubeli näitusele, aga sellest Tiia vaimustatud ei olnud. Viimaks otsustas ta mõne nuku siiski anda, sest on ka ise Barbie-fänn. «Ma ei ole kogunud neid nukke uhkeldamiseks, vaid iseendale. Nad on mulle väga kallid, mingi hinna eest ei raatsiks neist silmateradest loobuda — nende keskel on nii hea olla!» õhkab ta.

Igal hommikul käib Tiia oma haldjariigis, silitab nukke ja vaatab, kas kõik on õigel kohal. Vahel kipuvad need riiulitelt kukkuma või on neid paigast tõstetud. Käivad ju selles võluriigis lustimas ka kõrvalmajas elavad lapselapsed, kuueaastane Triinu ja 12-aastane Taavi.

«Triinule loodan oma oskusi õpetada. Juba praegu aitab ta mul nukke riiuleisse sättida, kammib juukseid ja teeb muud — õpime läbi mängu,» on naine rahul.

Aga kammimist jagub, sest pärast esinemist ETV-s tuli Tiia Lipule saadetis nukkude ning kaaskirjaga: «Preilidel kotis on vaja kõva juuksuritööd ja ilusalongi protseduure, aga loodetavasti saab neist asja. Tervitavad Bertha, Bianca ja Maarja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles