Peagi saavad mulgid lehvitada oma lipuga

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on mulgid pidanud hakkama saama vallakeskustes lehvivate lippudega, kuid nüüd on alanud võistlus, et leida kultuuripiirkonna märkimiseks oma lipp, mille värvid ja motiivid oleksid pärit rahvarõivastest. Foto on tehtud Karksi-Nuias.
Seni on mulgid pidanud hakkama saama vallakeskustes lehvivate lippudega, kuid nüüd on alanud võistlus, et leida kultuuripiirkonna märkimiseks oma lipp, mille värvid ja motiivid oleksid pärit rahvarõivastest. Foto on tehtud Karksi-Nuias. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mulgid kuulutasid eile välja konkursi, et leida lipp oma kultuuripiirkonnale.

Lipu mõte on mulgi kultuuri instituudis küpsenud juba möödunud kevadest ja nüüd on asi sealmaal, et huvilised võivad kavandeid saata.

«Jätame osalejatele laia mõtlemisruumi,» lausus mulgi kultuuri instituudi juhataja Janne Järvelt ja lisas, et muidugi peab lipp olema Mulgimaale iseloomulik.

Tingimused

Konkursi juhendis on kirjas täpsemad tingimused: ristküliku kuju, Mulgimaa viie kihelkonna kujutamine ning Mulgimaa rahvarõivastest tulenevad värvid ja motiivid.

Instituudile saab kavandeid saata veebruari alguseni. Laekunud tööde seast valitakse välja kolm paremat ja nende autorite vahel jagatakse 350-eurone auhinnafond.

Kui hindamiskomisjon ei suuda parimat esile tuua, lähevad kolm väljavalitud lipukavandit instituudi kodulehel avalikule hääletusele.

Lehvita kas või kodus

Mõte teha kultuuripiirkonnale oma lipp tekkis tänavu märtsis mulgi kultuuri instituudi arengukava loomisel. «Enda esindamiseks on see ju hea, sest lipp eristab meid teistest kultuuripiirkondadest selgelt,» selgitas Janne Järvelt.  

Lippu hakkab nägema Mulgimaaga seotud sündmustel ja kui inimesed selle omaks võtavad, võivad nad seda Järvelti sõnul ka kodus lehvitada. «Ta on ju meie enda jaoks tehtud,» lausus ta.

Mulgi kultuuri instituut plaanib võitja välja kuulutada aprillikuus kaheksandal Mulgi konverentsil Heimtali mõisas. «Kui hästi läheb, võiks üks versioon selleks ajaks riidest valmis olla, aga see on tõesti sel juhul, kui hästi läheb,» rääkis Järvelt ja lisas, et eelkõige tuleb siis ikkagi võitja välja kuulutada. «Aga tõesti — kui hea kavand on juba enne teada, saame lasta lipu ka konverentsiks valmis teha.»

NÕUDED

Kavandeid oodatakse 8. veebruarini.

• Ristkülikukujulisel lipul peab olema märgitud või märgiliselt kujutatud viis Mulgimaa kihelkonda.

• Värvid ja motiivid peavad olema inspireeritud Mulgimaa rahvariietest.

• Kavandiga tuleb kaasa panna kasutatud sümbolite ja värvide seletus ning valikupõhjendus.

Allikas: mulgi kultuuri instituut

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles