Visa tuisk ajab taluteed umbe

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisuga sahkamine tähendaks tühja tööd, aga kohalikele tekitab läbimatuks muutunud tee raskusi. Pilt on tehtud kaks aastat tagasi.
Tuisuga sahkamine tähendaks tühja tööd, aga kohalikele tekitab läbimatuks muutunud tee raskusi. Pilt on tehtud kaks aastat tagasi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalal üritas viljandimaalane Argo Anijärv oma abikaasa vanematekodu juurde viivat teed Tarvastu vallas Tinnikuru külas labidaga lahti lükata. Tulutult, sest hanged ulatusid üle põlve.

400-meetrine tee oli mitu päeva autoga läbimatu ja see tähendas Rehe talu pererahvale mitmes mõttes ebameeldivusi. «Prügiveoga tekkis probleem, sest lumi oli liiga sügav ja auto ei pääsenud sisse,» tõi Anijärv ühe näite.

Läinud nädala teisel poolel polnud ta Viljandimaal sugugi ainuke inimene, kelle tuisk hätta jättis. Seda, et inimesed helistavad ja lumme uppuva talutee pärast kurdavad, kinnitati kõigist vallavalitsustest, kellega «Sakala» sel teemal vestles.

«Ei ütleks, et talvine teehooldus valutult sujub. Helistajaid ikka on,» tõdes Tarvastu vallavalitsuse majandusnõunik Rein Anton.

«Palju sõltub inimesest — mõni pole kindlasti rahul,» nentis teehooldusest rääkides Pärsti valla teede- ja majandusspetsialist Heino Lapp.

«Maailm keerleb ikka ümber inimese ja tema mure, see on täiesti loomulik,» arutles samal teemal Kõo vallavanem Tarmo Riisk.

Tuisuga pole mõtet lükata

Põhjus, miks lumi maateedel möödunud nädala lõpul tavapärasest enam peavalu valmistama hakkas, peitub tuisuses ilmas.

Mitu päeva kestnud lumemöllu ajal sahku eriti välja ei saadetud. Nagu selgitasid teede hooldamist korraldavad vallaametnikud, oleks see tühi, aga kaugeltki mitte odav töö. Pealegi kipuvad laustuisu ajal teede äärde lükatud vallid hädasid juurde tekitama, sest nende mõjul kuhjuvad teele tuisuvaalud.

Otsus, kas ja kuhu lumesahk siiski välja saata, langetatakse asjaosaliste jutu järgi vastavalt olukorrale. «Kui keegi on ikka tõesti hädas, tuleb appi minna,» ütles Tarmo Riisk. Heino Lapp tõdes aga, et hiljutiste lumetuiskude ajal ei suudetud igal pool tuule vaibumist ära oodata ning sahad saadeti juba enne välja.

Tinnikuru külas lükati Rehe ja selle naabruses asuva Sillaotsa talu juurde viiv tee lahti esmaspäeval. Nagu rääkis Rein Anton, saadeti sinna kõigepealt väiksem traktor, kuid sellel jäi rammu väheks. Nii sõitis Tinnikurusse võimsam traktor, mis töö lõpuni viis.

Sahkajaid jagub

Mitut puhku on eramaal asuv tee asjaosaliste sõnul puhtaks lükkamata jäänud seepärast, et piiramata puuoksad on traktorit lõhkunud.

Rein Anton selgitas, et sellistel puhkudel teeb lumelükkaja vallale kirjaliku märkuse, mispeale võetakse maaomanikuga ühendust ning palutakse tal oksi piirata. Antoni jutu järgi reageerivad inimesed sellise pöördumise peale erinevalt: ühed suhtuvad olukorda mõistvalt ning ajavad asjad korda, teised otsustavad aga valla sõimamisega piirduda.

Lumelükkajate puuduse üle vallaametnikud ei kurtnud. Näiteks Pärsti vallas on selleks kaheksa traktorit, aga vajaduse korral on võimalik rohkemgi traktoriomanikke appi kutsuda.

Tarmo Riisk tunnistas, et tema väikse valla on lume- ja tuisurohked ilmad ära kurnanud ning leebemad ilmaolud kuluksid seetõttu väga ära. «Olgu või jõulud seepärast mustad,» lisas Riisk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles