Hoolimatud sokutavad prügi kottide kaupa tänavale

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandis heakorraga tegeleva aktsiaseltsi Cleanaway töötajad leiavad peaaaegu iga päev bussipeatustest olmejäätmetega kilekotte ning sageli avastavad selliseid «kingitusi» oma ukseesiste prügikastide kõrvalt ka kesklinna äride pidajad.


Linnamajandusameti peaspetsialist Kaidi Braun nentis, et kui seni tegid linnale peavalu inimesed, kes viisid oma prahi kalmistute konteineritesse, siis nüüd on järjest rohkem hakatud prügi ka otse kesklinna tänavatele sokutama.



Cleanaway Lääne regiooni juhataja Jaan Viljase arvates talitavad niimoodi inimesed, kes on taotlenud vabastuse kohustuslikust jäätmeveo lepingust.



«Paljudel juhtudel on selline vabastamine muidugi põhjendatud — näiteks kui inimesel on kaks korterit ja ta ühte ei kasuta,» rääkis Viljas. «Aga on ka järjest rohkem neid inimesi, kes väidavad, et neil ei teki üldse jäätmeid. Ja see prügi, mida väidevalt ei teki, lähebki kalmistule, bussipeatusse või kuhugi metsa alla.»



Viljas oletas, et prahikotte võivad tänavale poetada ka need leibkonnad, kes on tellinud oma vajaduste kohta liiga väikese konteineri ega taha sagedasema äraveo eest maksta.



Kaidi Braun oli kindel, et enamik viljandlastest käitub reeglite järgi ning avalike kohtade reostajate seltskond on väga väike, kuid järjekindel.



Peaspetsialisti sõnul ei vabasta linn inimesi jäätmeveo kohustusest sugugi kergel käel ja enamik sellekohastest palvetest lükatakse tagasi.



«Kõige väiksema prügikonteineri tühjendamine maksab 15 krooni. Miks peaks keegi üldse oma jäätmete tänavale toomisega vaeva nägema ja vahelejäämisega riskima?» oli Braun nõutu. «Linna avalikud prügikastid on mõeldud ikkagi sellisele prahile, mis nende läheduses tekib, mitte kodust toodud kraamiga täitmiseks.»



Brauni sõnul ootab linnavalitsus inimestelt teavet, kuhu ja millal ebaseaduslikud prügikotid tuuakse. Siis on ametnikel kergem ka nende sokutajaid tabada ja karistada.



«Võib-olla aitaks seegi, kui inimesed ilmutaksid rohkem kodanikujulgust ja teeksid jäätmete valesse kohta toojaid märgates neile märkuse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles