Tuisk kasvatas lumevaale

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus omanik, aga vana mure. Vilma nime all tuntud hoone kuulub esimest talve Tartu ülikoolile, maja räästais varitseb lumine ja jäine oht aga vanaviisi.
Uus omanik, aga vana mure. Vilma nime all tuntud hoone kuulub esimest talve Tartu ülikoolile, maja räästais varitseb lumine ja jäine oht aga vanaviisi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mitu päeva iilinud tuul puhus siin-seal lume vaaludesse ning kasvatas lumist ohtu ka katuseräästais.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialist Toomas Vilberg hindas, et talvised heakorratööd edenevad hästi, aga alati on neid, kellele tuleb kohustust meelde tuletada.

Tema sõnul on tavaliselt heast sõnast piisanud, kuigi omavalitsuse korralduse seaduse järgi võib heakorraeeskirja rikkujat ka trahvida. Kodanikku ähvardab kuni 400 ja juriidilist isikut kuni 1300 euro suurune karistus.

Katuste puhastamine lumest ja jääst, samuti kõnniteedel ja treppidel lume ja libeda tõrjumine on majaomaniku kohustus. Küll ei pea omanik seda alati ise tegema. Kui tal pole aega või võimalust, võib ta töötegemise kokku leppida üürniku või rentnikuga või töö kelleltki teiselt tellida.

Vilberg nentis, et kuna suurt sula pole olnud, on seni enamasti tulnud tõrjuda lund — olgu siis pea kohalt või jalge alt. Ometi on hooneid, mille räästaisse moodustuvad juba ka purikad.

Nagu Vilberg lisas, peab majaomanik pärast katuse puhastamist hoolitsema ka selle eest, et tänavale aetud lumi sealt kõrvaldatud saaks.

Majandusameti andmeil on Viljandis maju, millega on lumisel ja külmal ajal alati rohkem tegemist kui teistega. See, miks just mõne hoone katuseräästaisse tekib rohkem lumevalle ning jääpurikaid, sõltub katuse eripärast, konstruktsioonist ja muudest ehituslikest nüanssidest.

Sel hooajal tulid esimene lumi ja külm varakult ning seepärast otsustas majandusamet mõnda majaomanikku manitseda juba oktoobri lõpul, juhtides tähelepanu räästaisse kogunenud jäise ohtu kõrvaldamise vajadusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles