Linna väikseimas koolis ei avata sügisel esimest klassi

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seni on Valuoja koolile jagunud õpilasi kahe esimese klassi avamiseks, siis tänavu ei tule sellesse õppeasutusse ainsatki uut poissi ega tüdrukut.
Kui seni on Valuoja koolile jagunud õpilasi kahe esimese klassi avamiseks, siis tänavu ei tule sellesse õppeasutusse ainsatki uut poissi ega tüdrukut. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus langetas nädala algul otsuse, mille kohaselt jääb Valuoja põhikool septembris õpilaste vähesuse tõttu esimese klassita.


Abilinnapea Helle Aunapi sõnul polnud linnajuhtidel teist teed, sest aprilli alguseks oli vaid 11 peret avaldanud soovi oma laps Valuoja kooli esimesse klassi panna. Neist kaks elavad väljaspool Viljandit ning ühe puhul on tõenäoline, et mudilane jäetakse kesiste võimete tõttu veel üheks aastaks lasteaeda.


Kõigile Valuoja kooli minna soovinud poiste ja tüdrukute vanematele on äsjasest otsusest teada antud ning neile tagatakse koht teistes linna koolides.

«Kinnitan, et astusime selle sammu raske südamega, sest tegelikult on Valuoja kooli õpetajad väga pühendunud ning seal antav haridus ei jää millegi poolest teistele alla,» rääkis Helle Aunap.

Abilinnapea arvates ei tarvitse praeguses asjade käigus tingimata näha Valuoja kooli hääbumist, sest kui järgmisel aastal on tahtjaid piisavalt, avatakse seal esimene klass uuesti. Samas tõdes ta, et suurt optimismi temas pole, sest lapsi on viimase kümnendi jooksul väga vähe sündinud.

Peamise põhjusena, miks just Valuoja kool esimesena löögi alla sattus, nähakse tõsiasja, et seda õppeasutust ei saa asukoha poolest siduda ühegi elamurajooniga. Lapsevanemad peavad aga väga tähtsaks, et õppeasutus paikneks kodule võimalikult lähedal.

Kui varem on Valuoja põhikooli õpilaskonnast umbes poole moodustanud teiste omavalitsuste lapsed, siis tänavuste avalduste põhjal võib järeldada, et enam pole märkimisväärset abi ka sealt tulemas.

Valuoja põhikooli direktor Matti Orav ja õppealajuhataja Ene Savi avaldasid lootust, et tegu on ajutise tagasilöögiga ning 2010. aasta sügisel õnnestub neil vähemalt üks esimene klass taas avada. Mõlemad rõhutasid, et vanemate otsuste tagamaid on keeruline üheselt hinnata, sest iga pere lähtub just talle tähtsatest vaatekohtadest.

«Meie hariduse tasemele ei tohiks suuri etteheiteid olla - need, kes seni on oma lapsed meie käe alla usaldanud, on rahul olnud. Siinsed õpetajad tõepoolest hoolivad oma õpilastest,» sõnas Savi.

Artikli täielikku versioon saab lugeda «Sakala»
neljapäevasest paberväljaandest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles