Lumelust võtab alles tuure üles

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Metsamärt, kes teisipäeval Viljandi järvele tiiru peale suusatas, hindas klassikajälje seisukorra heaks.
Heino Metsamärt, kes teisipäeval Viljandi järvele tiiru peale suusatas, hindas klassikajälje seisukorra heaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi lumepargist on viimastel päevadel saanud küll suuski ja muud varustust laenata, kuid õiget hoogu pole suusamägi veel sisse saanud, sest tõstuk ei tööta.

Kui kolmapäeval lubas lumepargi kodulehekülg, et suusalift pannakse käima laupäeval, siis eile sealt enam kindlat tärminit ei leidnud.

Mittetulundusühingu Viljandi Talvepark juhatuse liige Mart Kaas rääkis, et tõstuk pole tööle hakanud seepärast, et see muudeti slaalomi- ja lumelauasõitjatele sobivamaks. Tõstuki alumise otsa teise kohta viimine jäi talve peale, sest suvel oleks traktor soisel maal sisse vajunud. Suusalift ise on praegu küll paigas, kuid ootab elektrisüsteemi taastamist.

Kaas tõdes, et seni oli tõstuk mõeldud lumerõnga ehk snowtube’iga sõitjatele ning lumelauduritel ja slaalomisõitjatel oli seda väga raske kasutada. Paraku tähendab ümberkorraldus seda, et nüüd ei sobi süsteem rõngaga liulaskjatele ja nad peavad edaspidi kondiauruga mäe otsa minema.

Soo peal on vesine

Lumepargis töötav Ants Smitt rääkis, et nõlv on nädala algusest saadik olnud õhtuti valgustatud ja tõstuki puudumisest hoolimata on suusasõbrad selle juba üles leidnud.

«Üllatavalt palju käib inimesi — ja mitte ainult mäe peal, vaid ka järve ümber murdmaarajal sõitmas,» lausus Smitt.

Heino Metsamärt, kes oli järvele just ringi peale teinud ja Huntaugu raskest tõusust üles rühkis, hindas murdmaaraja heaks. «Kui väga otsida, eks siis leiab mullaseid kohti kah, aga üldiselt on kena.»

Ka Viljandi järve suusarada hooldava Viljandi spordikeskuse juhataja Mati Jürisson tõdes, et klassikajälg on nii Valuoja orus kui terviserajal rahuldav, ehkki mõnes kohas on pinnas veidi välja tulnud. Lisaks peavad spordisõbrad arvestama, et kuna lumi sadas soojale maale, on Kösti silla ja ranna vahelisel lõigul rada vesine ning paarikilomeetrisel lisaringil, mille rajameister selgi aastal Viiratsi-poolsele mäeküljele sisse on ajanud, ulatuvad kõrred läbi lume.

Hooldatud ja osalt valgustatud sõidurajad on Viljandimaal veel näiteks Abja-Palu­ojal, Holstre-Pollis, Tääksis ja Karksi-Nuias.

Rajameistri jõulud

Kohalikku suusarada hooldava Karksi-Nuia rattaklubi juht Andi Sõmmer rääkis, et rahvast käib sealgi päris palju, kuid osa võtab varustuse väljaotsimiseks alles hoogu.

«Nii palju, kui ma kuulnud olen, plaanivad paljud pühadeks linnast maale vanemate juurde tulevad noored kindlasti suusad kaasa võtta,» sõnas Sõmmer. «Eks ma pea oma töögraafiku nii seadma, et jõuluajal kõik vinks-vonks sõita saaksid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles