Viljandi hambakliiniku arstid avavad uue raviasutuse

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stomatoloog Tiina Kulp omandab Viljandi hambakliinikus Milvi Ehasalu käe all proteeside valmistamise oskust.
Stomatoloog Tiina Kulp omandab Viljandi hambakliinikus Milvi Ehasalu käe all proteeside valmistamise oskust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel aastal lahkub Viljandi hambakliinikust kuus arsti, et asutada uus stomatoloogiakeskus Uku Hambaravi.

Jaanuari teisest nädalast hakkavad Uku keskuses avatavas raviasutuses patsiente vastu võtma Maaja Anderson, Eve Haki, Marika Olev, Laine Parrest ja Andra Miländer. Uude asutusse suundub ka ortodont Sirle Arumäe, kes esialgu tööle ei hakka, sest on lapsepuhkusel.

Lahkumist ei põhjenda

Oma lahkumise põhjusi arstid kommenteerida ei soovi. Nad rõhutavad vaid seda, et Uku Hambaravis pakutakse samal tasemel ja samade hindadega teenust nagu hambakliinikuski.

Küsimusele, kas tal kahju lahkuda ei ole, vastas hambakliinikus 1995. aastast töötanud Eve Haki, et mõnes mõttes on kõigil lahkujatel kahju.

«Aga olukord on, nagu on. Usume, et patsientidele ei muutu midagi,» lausus ta.

Küsimusele, kas pole mõningast vastuolu selles, et lahkujad on ühtlasi aktsiaseltsi Viljandi Hambakliinik aktsionärid ja seega omanikud, kes nüüd moodustavad konkureeriva ettevõtte, vastas Eve Haki, et üks asi on olla aktsionär ja teine asi töötaja. «Üks meie aktsionäridest töötab Denteses, paljud ei tööta aga üldse.»

Pärimise peale, mis juhtub pärast poolte arstide lahkumist Viljandi hambakliinikuga, vastas Eve Haki, et ei soovi sel teemal sõna võtta, aktsionärina on tal aga hea meel, kui hambakliinik edasi tegutseb.

Hambakliiniku juhataja Ülle Lumi tunnistas, et olukord on keeruline, aga ta loodab sellest välja tulla.

Eakad ja verinoored kõrvuti

«Majja jäänud staažikatel tohtritel on kohusetunnet ja tahet õlg alla panna. Mõnigi on nõus oma töökoormust suurendama ja ka algajatele arstidele toeks olema,» ütles ta.

Praegu on hambakliinikus ametis kuus Tartu ülikooli arstiteaduskonna stomatoloogia eriala viienda kursuse tudengit. Et hambaarstide stuudium on lühem kui teistel erialadel, on nad õpingute lõpusirgel ja saavad tuleval kevadel diplomid.

Ülle Lumi kiidab tulevaste tohtrite tarmukust ja pealehakkamist, eriti aga tahet lastega tegelda. Selles vallas on nad tema sõnul lausa klass omaette.

Hambakliiniku juhataja loodab, et kaks noort hambaarsti jääb ka pärast lõpetamist Viljandisse tööle. Töölekutsumise peale pole eitavalt vastanud ka paar praegu mujal töötavat arsti. Nendega on läbirääkimised pooleli.

«Hambaproteesimise osakonnas jätkavad kogenud arstid Merike Mürk ja Milvi Ehasalu. Sel alal tahab end meie juures täiendada Põltsamaa doktor Tiina Kulp, kes siin olles hakkab ühtlasi raviosakonnas patsiente vastu võtma,» rääkis Ülle Lumi tulevastest tegevuskavadest.

Ainus nõrk koht on tema ütlemist mööda ortodontia. «Neid spetsialiste on Tartus ja Tallinnas ülearugi, aga meelita sa kedagi Viljandisse...»

Väike lootus ühe arsti osalise ajaga tööletulekuks siiski on.

Praegu on Viljandi hambakliinikul sõlmitud haigekassaga leping, mis kehtib 2014. aastani. Ülle Lumi usub, et see suudetakse täita. Tema sõnul ei saa kokku hoida ravivahendite pealt, sest ajaga tuleb kaasas käia. Küll aga on võimalik kasutada otstarbekamalt ruume ja mõnel juhul ka abitööjõudu.

Tänapäeval palgasummadest ei räägita, aga Ülle Lumi jutu järgi ei pea Viljandi hambakliinik oma arstide palkade pärast teiste Eesti hambaraviasutuste kõrval häbenema. «Arvan, et sel teenusel on jumet, muidu seda turgu ju ei jagataks.»

Samas teab kogenud tervishoiujuht, et kriisil võib olla positiivne liikumapanev jõud. Praegu jätkub tal usku, et Viljandi hambakliinik suudab säilitada keskse koha siinses hambaravis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles