Sõidukijuhid ei poolda naastrehvide keelustamist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurem osa küsitlusele vastanuist leiab, et naastrehvide kasutamine peaks ka edaspidi olema lubatud oktoobri algusest aprilli lõpuni. Pildil rehvivahetus Vana-Võidu autokeskuses.
Suurem osa küsitlusele vastanuist leiab, et naastrehvide kasutamine peaks ka edaspidi olema lubatud oktoobri algusest aprilli lõpuni. Pildil rehvivahetus Vana-Võidu autokeskuses. Foto: Elmo Riig / Sakala

Enamik sõidukijuhte ei toeta naastrehvide keelamist või nende kõrgemat maksustamist, selgub maanteeameti tellimusel koostatud Turu-uuringute aktsiaseltsi uuringust.


Maanteeamet uuris sõidukijuhtide arvamust idee kohta kehtestada naastrehvidele aktsiisimaks, et soodustada lamellrehvide kasutamist ja tõsta aktsiisist laekuvate summade arvel väiksemate maanteede talihoolduse taset. Idee leidis 18 protsendi küsitletute poolehoiu, kirjutab BNS.



34 protsenti pooldas senise olukorra jätkumist. Praegu on naastrehvide lubatud kasutusaeg seitse kuud: oktoobri algusest aprilli lõpuni.



23 protsenti küsitletutest pooldas naastrehvide kasutusaja lühendamist viiele kuule. 12 protsenti oli nõus naastrehvide keelustamisega mitmeaastase etteteatamisajaga.



Talviste liiklusõnnetuste peamise põhjusena hindas 48 protsenti vastajatest oludele mittevastavat kiirust. Järgnesid hooletu juhtimine 27 ja oskuste puudumine 18 protsendiga. Ebapiisavat teehooldust ja oludega sobimatuid rehve hindas õnnetuste peapõhjusena vastavalt kaks protsenti ja üks protsent vastajatest.



Riigimaanteede talvise hoolduse taset peavad sõidukijuhid piisavaks.


Talvise teehoolduse tegemise operatiivsust hindas väga heaks ja heaks 52 protsenti vastajatest, mis on 11 protsendi võrra vähem kui 2008. aastal korraldatud küsitluses.



Hinnang kolme suurema maantee seisukorra kohta sedapuhku paranes, teiste suuremate maanteede kohta aga halvenes ning väiksemate maanteede kohta muutus mulluse küsitlusega võrreldes suhteliselt vähe.



Sõidukijuhtide seas on suur huvi maanteedeäärsete elektroonsete liiklusmärkide vastu: tervelt 93 protsenti vastajatest ütles, et on nendest huvitatud.



Turu-uuringute aktsiaselts küsitles sõidukijuhte maanteeameti tellimusel 4.-6. ja 19.-25. veebruarini. Küsimustele vastas kokku 500 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles