Ilutulestikuhuvilised ummistasid järveääre

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestiku demonstratsioonlaskmine meelitas kohale ootamatult palju inimesi.
Ilutulestiku demonstratsioonlaskmine meelitas kohale ootamatult palju inimesi. Foto: Kutt Niinepuu

Laupäevaõhtune ilutulestiku näidislaskmine tõi Viljandi järve äärde nii suure rahvahulga, et polnud parkimiskohti ning mujalgi linnas tekkis ummikuid.

Ilutulestikukeskuse Arnika enda teatel meelitas näidislaskmine kohale mitu tuhat inimest. Nagu tõdes firma juhataja Eduard Tani, ületas rahvahulk nende ootusi. Kui suurel määral, ei osanud Tani täpsustada.

«Et me pole sellisele üritusele kunagi pileteid müünud, polnud meil ka arvulisi ootusi,» selgitas ta. Oma tootevalikut on Arnika ka varasematel aastatel tasuta linnarahvale demonstreerinud, kuid üle-eestilist tuuri korraldab esimest korda.

Eduard Tani leidis, et üldjoontes läks üritus Viljandi järve ääres korda. Ta möönis siiski, et parkimisega tekkis raskusi, sest paljud inimesed olid otsustanud tulla autoga. Ruumipuuduses pargiti üksteist kinni ning autosid jäeti ka järve ligiduses asuvate kinnistute aiaväravate ette.

«Kahju, et selline olukord tekkis,» lausus Tani. Ta märkis, et oma panuse andis segaduse tekkimisse ka lumerohkus: hangede tõttu oli näiteks Tartu tänav tavalisest kitsam.

Järveäärse ürituse tõttu oli laupäeva õhtul pikki ummikuid ka kesklinnas. Nii ulatus näiteks Hariduse tänaval peateele pääsemist ootavate autode rivi Reinu teele endise keeglisaali ette.

Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel ütles, et korrakaitsjad said laupäevaõhtuse ürituse tõttu ühe väljakutse, mis oli seotud maja ukseesise kinniparkimisega. «Sakala» andmetel leidis aset ka vähemalt üks intsident, kus pargitud sõidukile manööverdas otsa ja tekitas kergeid kahjustusi teine auto, mis sündmuskohalt lahkus.

Järve ääres elav Rein Uustalu ütles, et temale ei tekitanud rahvarohke üritus mingit muret, sest kohaletulnud käitusid korralikult.

«Mulle kui automehele jäi silma üksnes see, et pargiti kolmes reas ja kui keskmine soovis varem ära minna, pidi ta teiste järel ootama,» kirjeldas Uustalu ning lisas, et suurürituste ajal on liiklustõrked paratamatud. «Aga see kestab ju ainult kaks tundi ja siis on jälle kõik normaalne,» ei teinud ta ebamugavusest numbrit.

Rein Uustalu sõnul koristati kiiresti ära ka inimestest jäänud praht. «Arnika korraldab oma üritusi väga korrektselt,» kiitis Uustalu aastatepikkuste kogemuste põhjal.

KOMMENTAAR

TIIVI TIIDO,
Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja

Avaliku ürituse korraldamise taotlus näeb ette, et korraldaja peab prognoosima, kui palju inimesi kohale võib tulla. Ühtlasi tuleb taotlejal planeeritav üritus kooskõlastada nii politsei kui päästeametiga.

Kõnealuse ürituse osalejate arvuks märkis korraldaja 500—1000. Samas tuleb mõista, et tegu on kõigest prognoosiga ning kõike ei ole võimalik ette näha. Nii ka sel korral, kui kohale tuli tunduvalt rohkem inimesi.

Kõigil osalistel on sellest võimalik teha oma järeldused ning teades, et seda laadi vaatemäng meelitab väga palju publikut kohale, üritust edaspidi ka paremini planeerida ja korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles