Kiri: Ehk lõpetaks tsirkuse?

, pensionieelik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Nüüd, kui valitsus on minemas teise pensionisamba kallale, oleks ehk paslik tunnistada, et eks see 4+2-süsteem üks paras rahva lollitamine olnud.


Küsigem, kes sellest siis ikkagi kõige rohkem kasu saavad. Eks ikka pangad. Miks muidu nad nii väga inimesi oma fondidega ühinema meelitavad. Samas pole isegi paljudel pangatelleritel kindlasti aimu, et riik võtab omalt poolt lisatava neli protsenti ettevõtete oma töötajate pealt sotsiaalmaksuks makstavast summast.



Seda, et nii väheneb teise sambaga liitunute baas­pensioni maksmiseks mõeldud summa, ei taha poliitikud ega pankade esindajad miskipärast rõhutada. Kui paljud meist ikka «Riigi Teatajat» loevad ning sinna kirja pandud seadusesätetest täpselt aru saavad? Kardan, et mitte kuigi paljud.



Inimestel on raske aru saada, kuhu kadus nende raha ka kõige konservatiivsematest fondidest. Miks ükski asjatundja seda ajakirjanduse vahendusel selgitada ei taha? Jutt sellest, kuidas kogumispensioni süsteem annab tulemuse pikemas perspektiivis, ei rahulda paraku väga paljusid.



Teisalt on valitsuse ettepanek peatada sissemaksed teise sambasse imelik. On ju sellekohastel lepingutel lõppde lõpuks ikkagi mitu osalist ja ei saa olla nii, et üks neist otsustab lihtsalt ühel heal päeval oma vajadustest lähtudes teistmoodi käituma hakata. Mida peab keskmine kodanik oma riigist arvama, kui selle juhid leiavad olevat võimaliku lepingutele lihtsalt sülitada?



Kokkuvõttes teen ikkagi ettepaneku vastastikuse kokkuleppe alusel kogu see tsirkus ära lõpetada. Lähme lihtsalt sõpradena laiali! Võtku valitsus need neli protsenti ja pangu sotsiaalkassasse tagasi. Inimesed saaksid oma kaks protsenti, mille pealt nad maksavad tulumaksu. Pangad on oma rasvase osa juba kätte saanud.



Palun väga, need, kes on nõus ootama paremaid aegu ja uskuma valitsuse lubadusi ajutiste külmutamiste kohta, jätkaku endist viisi. Aga igal juhul ei tohi valitsus ilma lepingupartneritelt luba küsimata ühepoolselt oma lubadustest taganeda.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles