Meeldejääval kuupäeval tuleb maavalitsuses pulmamaraton

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmine võimalus kuupäeval 12.12.12 abielluda avaneb sajandi pärast.
Järgmine võimalus kuupäeval 12.12.12 abielluda avaneb sajandi pärast. Foto: Marina Puškar / Postimees

Numbrimaagiaga päevadel on abielusid registreeritud rohkem kui tavaliselt ja kuupäev 12.12.12 on viimane seda laadi võimalus käesoleval sajandil.

Viljandi maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse juhataja Sirje Tamme sõnul registreeritakse tuleval kolmapäeval maavalitsuses üheksa abielu.

Esimene registreerimine algab kell 8.30 ja viimane kell 16.30. «Nii vara hommikul alustame abiellujate soovi tõttu. Tavapäraselt oleme planeerinud igale paarile tund aega,» lausus Tamm.

Tiheda tööpäeva põhjus on Tamme arvates asjaolu, et tegemist on viimase seda laadi võimalusega käesoleval sajandil. «Mulle küll ei meenu, et maagilised kuupäevad oleksid teistest muus osas erinevad, kui et abielluda soovijaid on lihtsalt rohkem,» sõnas ta.

Lemmikud ka teised päevad

Sellist paariheitjate järjekorda, nagu oli 2007. aasta 7. juulil, seekord Viljandis ei ole. Toona registreeriti 12 paari ning siis võeti avaldusi vastu 9. aprillist. «Inimesed olid juba varahommikul järjekorras, et endale sobivat kellaaega saada,» meenutas Sirje Tamm.

Tamme sõnul langevad 18-st detsembrikuusse kirja pandud registreerimisest täpselt pooled 12. detsembrile. Avaldusi sai hakata esitama 12. septembril.

Kuupäeval 11. 11. 11 sõlmiti Viljandi maavalitsuses nelja paari abielu ning aasta ja päev enne seda mitte ühtegi, sest oli pühapäev.

Tamme jutu järgi on populaarsed ka kuupäevad 20.12.12 ning 21.12.12, mil registreeritakse vastavalt kolm ning kaks abielu.

«Seda, milline numbrikombinatsioon tulevikus lemmikuks muutub, praegu öelda ei oska, sest tulekul on aasta 2013 ning number 13 abiellujatele just meeldiv ei ole,» nentis Tamm.

Numbrimaagiasse ei usu

Tuleval kolmapäeval alustavad abieluregistreerimise maratoni Katrin Tammets ja Mourice Mathias, kes on koos elanud poolteist aastat. «Me ise tahtsime hästi vara abielu registreerida, sest Mourice peab veel tööle jõudma,» sõnas Tammets, kes võtab endale mehe perekonnanime.

«Septembris pidasime plaane, et võiks ära registreerida, ning siis pakkuski Mourice välja selle kuupäeva, sest see on maagiline ja ilus,» rääkis Tammets. «Mina küll numbrimaagiasse ei usu, aga tegemist on hea kuupäevaga, mis ei lähe meelest.»

Tulevane abielupaar on mõelnud ka laulatusele. «See teema on vestluseks tulnud, aga midagi kokku leppinud küll ei ole,» lausus Katrin Tammets.

Päeva viimase abielupaarina astuvad kolmapäeval maavalitsusest välja neli ja pool aastat koos elanud Silje Lindla ning Janis Murekas.

«Kui mees abieluettepaneku tegi, mõtlesin, et ei pea ju suvel abielluma, vaid võib ka talvel,» ütles Silje Lindla, kes pärast abiellumist hakkab kandma mehe perekonnanime. «Raadios räägiti ka, et kui abielluda, võiks valida mõne lihtsa kuupäeva. Ja 12.12.12 on hea meeles pidada. Sellist võimalust aastaarvu poolest rohkem ei tule ka, aga muidu ma mingisse numbrimaagiasse ei usu.»

Oma sõnul Lindla elukaaslasega kuupäeva üle arutleda ei jõudnudki. «Mina pakkusin selle välja ning siis läksin maavalitsusse küsima, kas sel päeval on võimalik saali kasutada,» jutustas ta. «See, et meile pakuti päeva viimane kellaaeg, ei olnud meile üldse oluline.»

Lindla jutu järgi tulevad pulmad ilusad ja lihtsad. «Kirikus laulatada ei lase. Pärast registreerimist on meil perekonnaga õhtusöök.»

Viljandi Jaani kirikus pole järgmisel kolmapäeval plaanis ühtegi abielu sõlmida. Koguduse õpetaja Marko Tiitus lausus, et müstilised kuupäevad kirikus suurt rolli ei mängi, pigem usutakse kahe inimese armastusse ja jumala õnnistusse.

«Oma vaimulikupraktika jooksul olen tähele pannud, et ainult veerand abieludest sõlmitakse kirikus,» lausus Tiitus. «Need inimesed, kes sõlmivad kirikus abielu teadlikult kristliku maailmavaate tõttu, numbrimaagiat esile ei tõsta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles