Kaartide müük takerdus taas

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki ühissõidukite kiipkaarte pidanuks Viljandi postkontorist saama osta 1. detsembrist, saadeti neid sealt küsinud inimesed käesoleva nädala esimestel päevadel mõnesaja meetri kaugusel asuvasse bussijaama.
Ehkki ühissõidukite kiipkaarte pidanuks Viljandi postkontorist saama osta 1. detsembrist, saadeti neid sealt küsinud inimesed käesoleva nädala esimestel päevadel mõnesaja meetri kaugusel asuvasse bussijaama. Foto: Elmo Riig (montaaž)

Magnetkaartidel põhineva piletisüsteemi kasutuselevõttu Viljandi linnaliinibussides tabab üks tagasilöök teise järel.

Kui oktoobris oli «Sakalal» põhjust linlaste kriitikast ajendatuna kirjutada sellest, kuidas Viljandi bussijuhid ei osanud uusi magnetkaarte müüa, siis sel nädalal külvas pahameelt tehniline tõrge, mis takistas kaartide müüki postkontoris.

Viljandi ning selle lähiliinidel Atko kaubamärgi all busse käigus hoidev aktsiaselts MTG andis mõne aja eest lubaduse, et 1. detsembrist saab magnetkaarte lisaks ühissõidukitele ja bussijaamale osta Tallinna tänaval asuvast postkontorist. Paraku jäid nädala esimestel päevadel seda sealt küsinud inimesed pika ninaga.

Tarkvara ei klappinud

Laskumata tehnilistesse üksikasjadesse, selgitas bussifirma Viljandi piirkonna juhataja Erik Mäe, et infotehnoloogidel ei õnnestunud mitme päeva pikkustest ponnistustest hoolimata kaardimüügi tarkvara postkontori teenindussaali arvutites korrektselt käivitada.

«Meile kõigile ootamatult tekkisid probleemid kahe süsteemi ühildamisega,» täpsustas ta.

Kui veel eile ennelõunal pidi Mäe murelikul toonil tunnistama, et tal pole vähimatki ettekujutust, millal mure laheneb, siis kella 15 paiku oli ta juba märksa optimistlikum. «Just äsja sain teate, et esimese kahe kaardi müük õnnestus tõrgeteta,» sõnas ta ning avaldas lootust, et edaspidi toimib süsteem laitmatult.

Maavalitsuses maakonna bussiliinide eest vastutav arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase oli nõus, et värske süsteemi rakendamises on ette tulnud ootamatult palju takistusi, ning avaldas nende pärast kahetsust.

Parem ülevaade

Samas rõhutas Kaupo Kase, et muudatustega tahetakse viljandlastele tagada parem bussiliiklus. «Kui oleme sisseelamisraskused üle elanud, saame senisest selgema pildi, millal täpselt ja millistel lõikudel inimesed kõige sagedamini sõidavad. See aitab liine asjakohasemalt planeerida.»

Eeldusel, et magnetkaartide müük kulgeb postkontoris siitpeale ladusalt, võetakse järgmiseks sihiks kaardid kättesaadavaks teha ka teistes Eesti Posti kohalikes teeninduspunktides. Samuti on räägitud võimalusest luua virtuaalkeskkond, kus ühissõidukite kasutajad saaksid hõlpsasti ise oma bussikaardil oleva summa jääki kontrollida ning sinna lisa kanda.

Kolmanda arenguperspektiivina nimetas Kaupo Kase Viljandi süsteemi kohaldamist ka maakonnaliinidel. Sealgi on kiipkaardid juba mõnda aega käibel olnud, kuid neid ei saa kasutada linna bussides.

Millal eeltoodud ideed võiks reaalsuseks saada, on esialgu siiski lahtine. «Äsjane kogemus on näidanud, et pole mõtet kiirustada, sest vastasel juhul kulub vigade parandamisele väga palju auru,» ütles Kase.

Eile õhtuks oli ostetud 600 kiipkaarti ja maavalitsuse prognoosi järgi tahetakse süsteemi käivitamise algfaasis müüa 2000 kaarti.

SELGITUS

ERIK MÄE,
MTG Viljandimaa piirkonna juht

Mõistan täielikult postkontorisse kaarti ostma läinud, kuid sealt tühjade kätega lahkunud inimeste pahameelt. Sellest on väga kahju. Tahaks loota, et see jääb viimaseks tõrkeks ning meil õnnestub mõne aja pärast kiipkaardid müüki panna ka Eesti Posti teeninduskohtadesse Maksimarketis ja Selveris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles