Höövel päästab linna poolde säärde ulatuvast lumepudrust

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel eile hommikul olid Männimäe majade vahelised sõiduteed täis lumest ja soolast tekkinud pehmet massi, mis mõnel pool tuli üle saapaserva.
Veel eile hommikul olid Männimäe majade vahelised sõiduteed täis lumest ja soolast tekkinud pehmet massi, mis mõnel pool tuli üle saapaserva. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sõiduauto võtab lumesupis hoogu, kuid jõuab väiksel kallakul vaid ülemise kolmandikuni. Siis hakkavad rattad all tühjalt ringi käima ja sõiduk vajub kallakust tagurpidi alla. Selline oli veel eile tavaline pilt Viljandis Männimäel.

Kui Männimäe elurajooni läbiv Riia maantee on lumest asfaldini puhtaks lükatud ning ühelgi autojuhil pole seal põhjust teeolude üle nuriseda, siis magistraalile suubuvad kõrvaltänavad olid veel eile hommikul kaetud paksu lumepudruga. See ulatus jalakäijatel poolde säärde ning sõiduautodel põhjani. Siis saadeti tänavatele raske teehöövel ehk greider.

Selveri platsilt pääseda oli keeruline

Soolast lumeputru oli kõikjal elurajooni sisetänavatel ning kõige hullemas seisus olid Riia maanteele suubuvad teeotsad. Kõige tihedama liiklusega kohas, Selveri parkla sisse- ja väljasõidul, on alates eelmisest reedest autod alatihti hädas olnud. Juhtunud on ka õnnetusi, kus üks auto on vajunud otsa enda taga seisvale sõidukile.

«Kallaku peal on olukord väga hull,» kinnitas Selveri juhataja Marina Lillepõld. Kuigi ristmik pole enam Selveri, vaid linna territooriumil, on Lillepõllu sõnul nii tema kui kaupluse infoleti töötajad saanud nädala jooksul tunda paljude autojuhtide emotsioone. «Nii mõnelgi puhul oleme meie olnud need, kelle peal oma pahameel välja elatakse,» nentis ta.

Linna tänavate korrasoleku eest vastutava Eesti Keskkonnateenuste siinse piirkonna juhi Jaan Viljase selgitusel on Selveri platsilt Riia maanteele suubuv ristmik nagu kõik teisedki Männimäe kõrvaltänavad teise kategooria teed ning sinna jõuavad hooldajad tagumises järjekorras.

Tema jutu järgi muutus kõrvalteedel olukord eriti halvaks just eile, sest läks soojemaks ning kinnipressitud lumi muutus pehmeks. Olukorra lahendamiseks lubas Viljas saata tänavatele raskehöövli, mis peaks suutma ka kokkupressitud lume lahti lükata. Juba mõni tund hiljem oli suurem osa Männimäe teedest lumepudrust puhas.

Nädal tagasi maha sadanud lumi pani hooldusfirma kohe täisvõimsusega tööle, kuid esimeses järjekorras keskendus ta põhitänavatele. Madalama klassi teedele jõudsid sahad väga harva.

Enne veel, kui lumesahk näiteks Männimäel Irve või Toome tänavale jõudis, olid sõidukid suure osa lumest teele kokku pressinud. Tavaline kummisahk seda enam lahti kiskuda ei jõudnud ning lükkas ära vaid peale sadanud lahtise lume.

Trepiesised muutusid hirmsaks

Tänavad jooksevad läbi ka mitme suure kortermaja eest. Riia maantee 71 korteriühistu esimehe Ulvi Roosa sõnul on selle üheksakorruselise maja esine nädalaga päris hirmsaks muutunud. Kõige keerulisem on autoga Riia maanteele pääseda. «Seal on ikka paras supp,» kirjeldas Roosa olukorda.

Majaesise tee hooldamine on linna korraldada. «Korra sahk isegi käis, ajas vallid parkivate autode ette ja kasu oli sellest vähe,» ütles ta.

Esimees lisas, et varasematel talvedel on ühistu ka ise linnatänava puhtaks lükkamiseks saha tellinud, kuid tänavu pole seda veel ette võetud.

Jaan Viljas kinnitas, et höövliga käiakse tänase päeva jooksul läbi ka majaesised tänavad ja nädalavahetuseks peaksid needki puhtamaks saama. Samas nentis ta, et majade ees parkivad autod muudavad lumekoristajate töö väga keeruliseks ja võib juhtuda, et osa sõidukeid jääb lumevalli taha.

«Kui ühistu suudab organiseerida, et autod viiakse lumelükkamise ajaks parkimiskohtadest ära, teeme ka need puhtaks,» lubas ta.

SELGITUS

REIN TRIISA,
Viljandi abilinnapea

Neljapäeval läks olukord korraks küll päris halvaks, aga siis toodi Viljandisse greider, millega saab tänavad jälle korda. Usun, et reede õhtuks on töö tehtud.

Praegu pole lumelükkamisega Viljandis veel midagi hullu. Esimese sajuga saime hakkama, aga järgmistega on juba raskem, sest siis on vaja rohkem lund tänavatelt ära viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles