Lepingute sõlmimine võttis tunde

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui eile hommikul oli Viljandi Eesti Energia kontor inimesi paksult täis ning järjekorras pidi ootama tunde, siis pärast lõunat võis klienditeenindaja jutule pääseda juba poole tunniga.
Kui eile hommikul oli Viljandi Eesti Energia kontor inimesi paksult täis ning järjekorras pidi ootama tunde, siis pärast lõunat võis klienditeenindaja jutule pääseda juba poole tunniga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile ennelõunal valitses Eesti Energia Viljandi kontoris pingeline õhkkond: elektripaketi valimist ootas umbes 30 inimest, kellest osa oli järjekorras olnud tunde.

Enamasti olid need pensionärid, kellest paljud laususid, et pole elektripaketi valimisest aru saanud.

«Olen järjekorras olnud juba üle tunni ning arvan, et pean veel poolteist tundi ootama,» ütles istekohtade puuduse tõttu püsti seisev pensionär Veljo Sarapuu. Ta soovis valida Eesti Energia fikseeritud hinnaga paketi, kuigi tema sõnul polegi suurt vahet, mida võtta. Kõik olevat enam-vähem ühesugused.

«Ma ei saa aru, kuidas neid pakkujaid on Eestis nii palju, kuigi elektrit toodab ainult Eesti Energia. Seletage see mulle ära. Või kui ma tahan osta hulgimüüjalt, kas ta ostab elektrit siis Eesti Energialt ja müüb selle mulle maha või kuidas? Nii palju on küsimusi,» lausus ta.

Sarapuu vastas istuv Virve Anissimova tunnistas, et tal pole aimugi, mis paketti ja kuidas valida. «Ma olen siin kuulanud teiste inimeste juttu ja võtan siis ka selle Eesti Energia fikseeritud paketi. Olgugi et ma ei tea, mis tal kaasas on, pole nagu kusagil kirjutatud ka sellest,» rääkis ta.

Anissimova oli järjekorda asunud poole tunni eest ning arvas, et peab ootama veel tunni. Tema järjekorranumber oli 80, klienditeenindajate laua juures tablool oli kirjas aga alles 53.

«Kõik on puhas udu»

Pensionär Enn Veinberg oli veendunud, et kõige kindlam on liituda Eesti Energia fikseeritud paketiga. «See on ju kõik puhas udu, mis nad räägivad, et pakette on palju. Pole ju tootjaidki peale Eesti Energia, ja see, mis kaablitega tuleb, on köömes,» sõnas ta tusaselt.

Järjekorras oli Enn Veinberg olnud umbes kolmveerand tundi ning löögile lootis ta saada pool tundi hiljem.

«Minu järjekorranumber on 78 ning olen oodanud umbes tund aega,» ütles Jelena Kukk, kes oli tulnud maalt linna bussiga. «Arvan, et teine tund kulub veel.»

Ka Jelena Kukk lubas võtta Eesti Energia fikseeritud paketi. «Minu arust pole vahet, kes naha üle kõrvade tõmbab. Mina olen pensionär ning mina nendest pakettidest aru ei saa. Igaüks räägib isemoodi, võtan ühe ära ja rahu majas,» rääkis ta.

Nagu Kukk ütles, polnud teda segadusse ajanud see, et infot on olnud liiga vähe, vaid vastupidi: «Infot on liiga palju ning vanainimene ei saa aru sellest. Nooredki ei orienteeru.»

Eesti Energia Lääne sektori juhataja Inna Koodi lausus, et lepingute sõlmimine tihenes kaks nädalat tagasi. «Inimesed hakkasid tulema siis, kui meedias öeldi, et nüüd on õige aeg ning ärge enam oodake,» sõnas ta.

Tema jutu järgi on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi uudis inimesi rahustanud ning kõikidel klientidel on võimalik oma praeguse elektrimüüjaga lepingut sõlmida 31. detsembrini nii, et see hakkab kehtima 1. jaanuarist. 10. detsembriks peab olema elektrileping sõlmitud neil inimestel, kes soovivad 1. jaanuarist müüjat vahetada.

Ainult fikseeritud pakett

Eesti Posti Viljandi kontoris oli eile keskpäeval järjekorras paarkümmend inimest.

Postkontori vastutava klienditeenindaja Anneli Talgre sõnul saab Eesti Postis sõlmida ainult fikseeritud paketi lepingut ning need inimesed, kel pole Eesti Energiaga võrgulepingut, peavad sammud seadma selle firma kontorisse.

Talgre ütlemist mööda hakkas rahvast rohkem käima nädala algul ning üleeile sõlmis seal lepingu 50 Eesti Energia klienti. «Täna hommikul olid inimesed juba enne avamist ukse taga ootamas. Esimene, kes kontorisse sisenes, sõlmis kohe ka lepingu,» sõnas ta.

Talgre jutu järgi teenindatakse ka neid, kes on tööpäeva lõppedes müügisaalis järjekorras. «Kedagi me välja ei viska, vaid pigem avame viis minutit enne kui viis minutit hiljem,» ütles ta.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik lausus, et üleeile õhtuks oli Viljandimaal sõlmitud juba 6200 elektrilepingut ning enamik inimesi oli valinud fikseeritud paketi. «See annab kindlust ja teadmist, et külmadel aegadel, kui elektrienergia börsi hind võib kõrgele tõusta, ei tule ehmatavaid arveid,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles