Töövaidluste hulk kasvas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastaid vähenenud töövaidluste hulk pöördus tänavu tõusuteele.

Aasta esimese kolme kvartali jooksul esitasid töötajad töövaidluskomisjonidele 2006 ning tööandjad 269 avaldust. Vaikselt, aga kindlalt on töövaidluste arv suurenenud kogu aasta jooksul.

Enim töövaidlusi peeti 2009. aastal. Toona esitati töövaidluskomisjonidele 6391 avaldust. Sestpeale nende hulk järjekindlalt langes ning mullu tuli neid ette 2909.

Töötajad nõuavad peamiselt saamata jäänud töötasu või lõpparvet. Töövaidluste hulka kasvatas muu hulgas mitu suurt massivaidlust. Näiteks pankrotistunud aktsiaseltsi Pere töötajad esitasid 106 avaldust, et saada kätte palk, puhkusetasu ja lõpparve.

Tööandjad protesteerivad aina enam selle üle, kui töötaja lahkub omavoliliselt ametist enne tavapärase 30-päevase etteteatamistähtaja möödumist.

Eelkõige kipuvad nõnda kiirustama lihttöölised, ehitajad ja klienditeenindajad. Näiteks võivad ehitajad leida endale tööotsa Soomes, kus lubatakse paremat palka, kuid nõutakse kohest ametisse asumist.

Tööinspektsiooni soovituse kohaselt on inimesel viimati nimetatud puhul mõistlik senise tööandjaga rääkida ja püüda saavutada varasemaks lahkumiseks kokkulepe.

Seaduse järgi on töösuhet võimalik ettenähtust varem üles ütelda vaid erakorralistel juhtudel. Näiteks võib tööandja etteteatamiseta vallandada inimese, kes ilmub tööle alkoholi- või narkojoobes.

Töötaja omakorda võib rutem lahkuda, kui tal on pikka aega palk saamata. Äärmuslikel juhtudel võib lahkuda ka päeva pealt, näiteks kui töötaja tervis on otseses ohus.

Töövaidluste puhul on tavaline, et töötaja ja tööandja süüdistavad teineteist vastastikku. Kui töötaja ütleb töölepingu erakorraliselt üles, tuleb harilikult tööandjalt vastuavaldus, näiteks kahjunõue töötaja vastu.

Juhtub ka vastupidi: kui tööandja esitab avalduse töötaja vastu, hakkab töötaja omakorda otsima tööandja eksimusi, milleks võib olla näiteks kunagi tehtud ületundide eest maksmata palk.

Töövaidluskomisjoni poole pöördumine on tasuta ning lahend saabub enamasti kuu aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles