Kinema asub skandinaavlastele külmakindlaid uksi tegema

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmkambrite uste tootmine on osaühingus Kinema alles algusjärgus. Ettevõtte Viljandi tehase töötaja Heiko Pikkor mõõtis eile ühte esimest ukselehte.
Külmkambrite uste tootmine on osaühingus Kinema alles algusjärgus. Ettevõtte Viljandi tehase töötaja Heiko Pikkor mõõtis eile ühte esimest ukselehte. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti suurim tõstuste tootja Kinema laiendab oma Viljandi tehase ampluaad ning hakkab siin skandinaavlastele külmkambrite uksi valmistama.

Hiljuti sõlmis ettevõte koostööleppe Taani firmaga Dan-Doors, kel on eriotstarbeliste külm- ja jahekambrite uste valmistamises enam kui kolme kümnendi pikkune kogemus. Sestap seisab Kinema silmitsi vajadusega lähiajal Viljandi üksuses tootmine põhjalikult ümber korraldada ning töötajaid koolitada.

Et külmkambrite uste tootmine nõuab ohtralt käsitsi tehtavat tööd, kavatseb Dan-Doors kogu selle sektori mõne aja pärast odavama tööjõuga Eestisse üle tuua. Samas näeb plaan ette kauba turustamist eeskätt Taanis ja teistes Skandinaavia riikides.

Kinema müügijuhi Tarmo Paju sõnul on tegemist väga spetsiifilise turunišiga. Külmkambrite ustele on alati kehtinud kõrged nõuded, mistõttu on neid valmistatud sama hästi kui rätsepatööna. See välistab seeriatootmise ning nõuab pisidetailidele suure tähelepanu pööramist.

Teistpidi logistika

«Meil on olnud Dan-Doorsiga pikaajaline suhe. Kui seni oleme vahendanud tema tooteid Taanist Eestisse ja meie lähiturgudele, siis pärast kavandatavaid muudatusi tahame logistika 180 kraadi teistpidi pöörata,» selgitas Tarmo Paju.

Kinema tegevjuhi Mart Petermanni hinnangul on sisseseatav koostöö igati loogiline jätk firma 20-aastasele ajaloole. Ta tuletas meelde, et 1990. aastate algul alustati tegevust just taanlastega kahasse.

«Esmalt importisime sealse tööstususte tehase Nassau Door toodangut Balti riikidesse ja mõni aasta hiljem hakkasime ise siin tööstusuksi tegema. Nüüd oleme ringiga Taanis tagasi, aga sedapuhku toodame Eestis ja müüme Skandinaaviasse.»

Mart Petermann ei salanud, et tema juhitava firma eksport on aina edenenud. Kui veel 2008. aastal moodustas müük teistes riikides 5—10 protsenti, siis eelmise aasta lõpuks oli see näitaja juba ligikaudu 50 protsenti.

Eksport ennekõike

«Me oleme viimase poole aasta jooksul end märkimisväärselt ümber kujundanud ning peame kõige enam silmas just eksporti. Oleme palganud inimesi, kes oskavad Skandinaavia keeli ja tunnevad hästi sealset kultuuri. Kusjuures sellised inimesed pole tööd leidnud sugugi mitte ainult juhtkonnas ja müügiosakonnas, vaid ka näiteks konstruktorite ja paigaldajate seas,» rääkis tegevjuht.

Kinema tootevalikusse kuuluma hakkavad külm- ja jahekambriuksed on kasutusel eeskätt külmhoonetes, toiduainetööstustes ja kauplustes. On tavaline, et ühel pool sääraseid uksi on 20 miinus- ja teisel pool 20 soojakraadi.

Nii drastiline temperatuurierinevus põhjustab ukselehes suuri pingeid.

Vältimaks külmalekkeid, kehtivad arenenud maades sellistele toodetele eriti kõrged nõuded.

Samuti kehtivad külmkambrite ustele karmid turvanõuded. Juhul kui külmkambris toimetavad inimesed, peab neile olema alati tagatud võimalus avada ust ka seestpoolt, isegi siis, kui see on väljastpoolt lukustatud.

SELGITUS

MART PETERMANN,
Kinema tegevjuht

Et meie tegevus on aina rohkem seotud Skandinaavia riikidega, oleme viimasel ajal mitmele ametikohale palganud inimesi, kes tunnevad hästi sealseid keeli ja tavasid. Anname endale aru, et keeleoskus ja võime kultuuriruumi laiemalt tajuda on tänapäeva ärimaailmas järjest olulisemad.

TOOTJA JA VAHENDAJA

Osaühing Kinema on Eesti kapitalil põhinev ettevõte.

• Peale tõstuste tootmise vahendab firma esindusõiguse kaudu mitmesuguseid laadimissüsteeme, tõkkepuid, aiaväravate ajameid, rulluksi ja käärtõstukeid, mida valmistatakse Kinema kaubamärgi all Hollandis, Saksamaal ja Itaalias.

• Firmal on müügiesindus Tallinnas, Tartus, Pärnus, Riias ja Helsingis.

• Ettevõtte eksport on suunatud Läti, Soome, Rootsi, Norra ja Venemaa turule.

Allikas: www.kinema.eu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles