Abja koolijuht taandub kohalt keset õppeaastat

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samal ajal kui Jüri Ojamaa enda põhjendused direktori ametist loobumise kohta jäävad delikaatselt üldsõnaliseks, näevad mõned Abja hariduselu tundvad inimesed selle taga pingelisi suhteid vallavanem Peeter Rahneliga.
Samal ajal kui Jüri Ojamaa enda põhjendused direktori ametist loobumise kohta jäävad delikaatselt üldsõnaliseks, näevad mõned Abja hariduselu tundvad inimesed selle taga pingelisi suhteid vallavanem Peeter Rahneliga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pingelised suhted vallavanemaga, kärbuv õpilaskond ja koolile üle jõu käivad majanduskulud on peamised põhjused, mis andsid hiljuti Abja gümnaasiumi direktorile Jüri Ojamaale ajendi lahkumisavaldus lauale panna.

Kuus aastat Mulgimaa pealinnas gümnaasiumi juhtinud Ojamaa kinnitas, et käesoleva aasta viimane päev jääb talle koolijuhina viimaseks, kuid ei soostunud väidetavalt vabatahtliku lahkumise tagamaid detailselt avama. «See pole mulle kõige õigem koht, ma lihtsalt ei jaksa enam. Aga siin ei ole põhimõttelist probleemi minu ja kellegi teise vahel,» piirdus ta üldsõnalise põhjendusega.

Samal ajal avaldas üks Abja valla hariduselu hästi teadev ning «Sakala» silmis piisavalt usaldusväärne allikas veendumust, et direktor väsis keerulisest koostööst vallavanem Peeter Rahneliga. «Kõik ju teavad, et Abjas kehtib vaid kaks arvamust: Rahneli arvamus ja vale arvamus. Vallavanema vahetu osaluseta ei tehta mitte midagi,» jagas ta oma arusaama.

Kasvav vastutus

Anonüümsust palunud rääkija märkis, et sügisel kaotati kulude kokkuhoidmiseks koolis majandusjuhataja koht. See tähendas, et direktor sai lisaks põhitööle enda kanda hulganisti olmelisi kohustusi alates majanduskulude kalkuleerimisest ning lõpetades tualettpaberi ja puhastuslappide hankimisega.

Tagatipuks pandi hiljuti vallajuhtide initsiatiivil kooli õuele püsti hiiglaslike mõõtmetega spordisaal, mida vald pole rahanappuse tõttu suutnud seni valmis ehitada. Samas mõjuvad suure võimla küttekulud väikesele koolile juba praegu kurnavalt.

Hoolimata sellest et noorte perede väljarändamine Lõuna-Viljandimaalt on juba pikemat aega olnud üldine ja vääramatu protsess, olevat vallavalitsus ja -volikogu teinud direktorile viimasel ajal üha sagedamini etteheiteid gümnaasiumiastme kahaneva õpilaskonna pärast.

«Teisisõnu kasvatati olukord Ojamaal üle pea: temast ei sõltunud suurt midagi, aga oli näha, et kui vastutajat hakatakse otsima, siis suunavad kõik rõõmuga näpu tema poole,» rääkis allikas.

Etteheiteid pole

Vallavanem Peeter Rahnel kinnitas, et tema pole direktori lahkumist nõudnud ega taha talle etteheiteid teha. Vallavanem tunnistas, et tal on olnud direktoriga igapäevastes tööküsimustes lahkarvamusi, kuid need polevat kunagi kujunenud nii tõsiseks, et nõudnuks ühe poole taandumist.

«Ärge otsige vastuolusid! See on Jüri Ojamaa isiklik tahe, mida kooli pidaja peab lihtsalt aktsepteerima,» ütles Rahnel ning rõhutas, et ei näe selles midagi imelikku, kui inimesed aeg-ajalt ametikohta vahetavad.

Praeguse kava kohaselt jääb Ojamaa vähemalt kevadeni Abja gümnaasiumisse füüsikat õpetama. Milliseks kujuneb tema käekäik edaspidi, see sõltub tema sõnul juba uue direktori otsustest.

Eilsete andmete järgi kandideeris vabanevale ametikohale neli inimest. Kas nende seas võiks olla tulevane direktor, selgub eeloleval reedel, mil avaldusi hakkab läbi vaatama selleks kokkukutsutav komisjon.

Abja gümnaasiumis käib veidi üle 200 õpilase.

SELGITUS

PEETER RAHNEL,
Abja vallavanem

Jüri Ojamaa on soliidne ja töökas inimene. Tema lahkumise tagant pole mõtet konflikti otsida. Seda tõestab muu hulgas seegi, et ta jääb õpetajana meie gümnaasiumi kollektiivi edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles