Viljandlased ekslesid advendiküünalt otsides

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seda, kui Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus ja linnapea Loit Kivistik olid paarisaja tunnistaja juuresolekul esimese advendiküünla läitnud, astusid publiku ette Eve stuudio tantsijad ning muusikakooli lauljad.
Pärast seda, kui Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus ja linnapea Loit Kivistik olid paarisaja tunnistaja juuresolekul esimese advendiküünla läitnud, astusid publiku ette Eve stuudio tantsijad ning muusikakooli lauljad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hulk viljandlasi jäi veidra aja- ja kohavaliku tõttu ilma osast tänavuse esimese advendiküünla süütamise tseremooniast.

Peaaegu kõigis Eesti linnades on kombeks jõuluaeg sisse juhatada esimese advendiküünla sümboolse süütamisega. Kui tavaliselt kogunetakse selleks linna tähtsaima jõulupuu juurde esimesel advendil ehk pühapäeval, siis Viljandis kehtib kummaline tava teha seda päev varem. See aga eksitab alatasa neid, kes sündmuse kohta käivat infot ajalehest või internetist teraselt üle ei kontrolli.

Tänavu külvas linlaste seas segadust otsus korraldada tseremoonia raekoja ees pargis, mitte Vabaduse platsil, kus seda on tehtud aastaid varem. Nii võiski laupäeval kell 18, mil tantsu- ja laululapsed lumisel raeplatsil publiku ette astuma valmistusid ning linnapea pidulikuks sõnavõtuks häält puhtaks köhatas, näha paar kvartalit eemal linna suurima esinduskuuse ümbruses paarikümmet nõutut inimest, kes tulutult sündmuse algust ootasid.

Ajaleht käekotis

Alles siis, kui üks keskealine proua käekotist sama päeva «Sakala» välja tõmbas ja üritust puudutava info valjul häälel ette luges, seadis seltskond hanereas sammud raekoja poole. Enamik neist jõudis kohale napilt enne seda, kui küünla taht linnapea Loit Kivistiku ja Jaani koguduse õpetaja Marko Tiituse käe all tuld võttis.

Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti spetsialist Ivi Lillepuu ütles, et on segadusest kuulnud, ning täiendas, et kuulu järgi olevat mõni inimene oodanud advendiküünla süütamist raekoja ees ka päev hiljem.

«Eks see ole tõesti pisut kummaline,» tunnistas ta. Ivi Lillepuu rääkis, et oli juba 2006. aastal, kui ta linnavalitsusse tööle asus, pannud ette küünlasüütamise päeva muuta, aga kolleegid tegid talle kiiresti selgeks, et Viljandis eksisteerivad mõned murdumatud traditsioonid ning see olevat üks neist.

Pühapäeval on parem

Ivi Lillepuu teada hakati advendiküünalt laupäeviti süütama juba 1990. aastatel Jaani koguduse toonase õpetaja Jaan Tammsalu algatusel. Millega seda põhjendati, ei osanud ta öelda.

Uude kohta koliti sündmus alles mullu, sest Vabaduse platsil oldi alati hädas laupäeval  sisseoste tegevate ning spordihoones peetavaid võistlusi vaatavate inimeste autodega. «Platsi terveks päevaks parkijatele sulgeda oleks iseenesest lihtne, kuid siis tekiks küsimus, kuhu nad kõik oma autod peaksid panema.»

Eelöeldust lähtudes jõudis Lillepuu eile «Sakalaga» suheldes järelduseni, et aeg oleks taas arutada advendiküünla süütamise kolimist pühapäevale, mil linnas on liikvel vähem rahvast ja seega ka parkimisruumi rohkem käes. Ta lubas juba lähiajal mõtte üle nõu pidada nii linnavalitsuse kui sündmust korraldava Sakala keskuse töötajatega.

ARVAMUS

IVI LILLEPUU,
linnavalitsuse kultuuri­spetsialist

Pühapäeval oleks advendiküünalt süüdata tõepoolest loogilisem ja lihtsam. Võtan teema kolleegide ja Sakala keskuse inimestega taas jutuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles