Peaarhitekt ei lubanud plekist kasti peatänavale

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELMO RIIG
Seni Männimäel rendipinnal tegutsenud Stokkeri tööriistakeskus kolib praeguste plaanide kohaselt Tallinna ja Rohelise tänava nurgale suve hakuks. Eile oli võsastunud krunt vingete tuisuiilide meelevallas.
ELMO RIIG Seni Männimäel rendipinnal tegutsenud Stokkeri tööriistakeskus kolib praeguste plaanide kohaselt Tallinna ja Rohelise tänava nurgale suve hakuks. Eile oli võsastunud krunt vingete tuisuiilide meelevallas. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandi uus peaarhitekt ei andnud heakskiitu Tallinna ja Rohelise tänava nurgale kavandatava tööriistakaubamaja kavandile.

Septembris linna peaarhitekti kohale asunud Laur Pihel kinnitas «Sakalale», et jättis Baltikumi suurima tööriistakaubamajade keti Stokker uue esinduse eskiisprojektile kooskõlastuse andmata, sest see nägi ette hoone fassaadi katmist plekist sandwich-paneelidega. «See krunt on linna tähtsaima sissesõidu ääres, mistõttu tuleb seda käsitleda visiitkaardina. Sinna selline lahendus ei sobi,» põhjendas ta.

Mitu inetut näidet

Kahest teraslehest ja nende vahele liimitud isolatsioonikihist koosnevaid sandwich-paneele peetakse ehituses kõige lihtsamini ja odavamalt paigaldatavaks fassaadikattematerjaliks.

Enim pruugitakse selliseid paneele kerge konstruktsiooniga tööstus- ja laohoonete puhul, kuid Viljandis on nendega kaetud ka südalinnas asuvaid avalikke uusehitisi. Tuntumad näited on Centrumi kaubanduskeskus, turuhoone ning Mulgi Market.

Olles oma arvamuse Stokkeri kaubamaja kavandavatele arhitektidele teatavaks teinud, palus Pihel neil välja pakkuda mõni esinduslikum fassaadimaterjal ning täpsustada selle värv.

Ehkki niisuguse muudatuse tegemine peaks peaarhitekti hinnangul professionaali käes olema mõne tunni töö, ei ole paari nädala jooksul talle vastust saadetud. «Ma ei ütle, et nad ei saa oma tööga hakkama, aga samas tunnetan, et tegemist pole kõige professionaalsemate arhitektidega,» lausus Pihel.

Plaan kehtib

Lahkarvamusest hoolimata rõhutas peaarhitekt, et tal pole midagi põhimõttelist selle vastu, et Stokker Tallinna tänava äärde uue esinduse püsti paneb, ning kohe, kui sobiv lahendus tema töölauale laekub, on ta valmis sellele oma allkirja andma.

Stokkeri kaubamärki kandva keti omanikfirma Mecro tegevjuht Priit Prints möönis, et ehituse algus on esialgu kavandatust umbes kuu võrra edasi nihkunud. Tema teada pole see siiski tingitud fassaadikattematerjali sobimatusest, vaid tõigast, et õnnestus leida oodatust rohkem rentnikke, kes Stokkeriga maja jagama hakkavad. Seetõttu tuli hoone paberil pisut suuremaks joonistada.

«Jah, meil on olnud linnavalitsusega diskussioon, kuid ma ei usu, et sellest võiks suur takistus kujuneda. Peame endiselt plaani suve algul uksed lahti teha,» ütles Prints.

SELGITUS

Laur Pihel,
Viljandi peaarhitekt

Uusehitiste plekiga katmine on Viljandis olnud kahtlaselt vohav nähtus. Mina sellega ei lepi. Esinduslikes kohtades, nagu seda on linna sissesõidud ja peatänavate äärsed alad, tuleks kasutada väärikamaid materjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles