Lumi jättis veokid vangi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul jäid Viljandi Tartu väljasõidule jääva Viiratsi mäe libedusele alla kolm veoautot, mille juhid otsustasid lõpuks autorehvid ketistada.
Eile hommikul jäid Viljandi Tartu väljasõidule jääva Viiratsi mäe libedusele alla kolm veoautot, mille juhid otsustasid lõpuks autorehvid ketistada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Väsimatu ilmataat ei andnud sahameestele rahu veel eilegi. Tormituul oli hommikuks meisterdanud teedele vaale, mis mõnes kohas liikluse suisa kinni panid. Maainimesed istusid valevas vanglas, pääsemata tööle või kooli.

Eile hommikul kella seitsme paiku Pärnust tulnud veokil tuli Viiratsi mäest üles rühkides libedusele ja lumele alla vanduda. Tartusse suundunud veokijuht Tarmo Pihelgas pidi auto peatama, et mitte mäest alla vajuda. Hiljem tulid teine ja kolmaski suur auto, mis pidid samuti seiskuma.

Kella kümneks olid autod endiselt seal ning tingimused keerulised. Kõige kõrgemale sõitnud auto oli hange tagurdatud ning juht kaevas seda hoolega välja. Teised juhid sättisid rehvidele kette, et ikkagi mäkke jõuda. Neist uisutasid mööda väiksemad autod ja bussid, kellele ei tekitanud mäest üles saamine sugugi raskusi.

Umbes samal ajal pidurdas Imavere saekaatri läheduses Viljandi—Tallinna maanteel sõitnud veok äkiliselt, et eessõitja saaks ära pöörata. Ta jäi teele risti ning tekitas seisaku, millest vähehaaval sigines Viljandi poole umbes 1,5 kilomeetri pikkune ummik. 20 minuti pärast oli liiklus taastatud.

Lund oli palju

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna spetsialist-meteoroloog Anu Sepp lausus, et sademeid oli ikka väga palju. «Üleeilsest hommikust täna hommikuni tuli 11,8 millimeetrit sademeid.»

Eesti üks paksemaid lumevaipu mõõdeti Viljandi lähedal Massumõisas, eile hommikul oli see 27 sentimeetri paksune.

Sepa sõnul oli eile õhtuks oodata tuule ja saju vaibumist ning nädalavahetus peaks tulema külm.

Maakonnas tegutsevatel bussifirmadel jäi kahe peale kokku kinni kaheksa bussi.

Automeni buss, mis väljus Viljandist pärast kella kuut hommikul Tarvastu valda Voorusse ja pidi tooma ka õpilased kooli, jäi tuisuvaalu kinni juba Viiratsi vallas Kangilaski peatuse läheduses. Kella kaheksa paiku käisid teda välja aitamas teedevalitsuse brigaad ja päästeteenistus.

Aktsiaseltsi MTG Viljandi piirkonna juhataja Erik Mäe sõnul oli eilne olukord üleeilsega võrreldes neli kuni viis korda hullem. Kõpu kandis oli osa teid täiesti läbimatud. Üks ettevõtte bussijuhtidest oli sealse tee kohta nalja visanud: «Kui sinna lähed, siis kevadeks sulad ehk välja.»

Siiski olid nii Automeni kui MTG bussid enam-vähem graafikus ning hilinemised väikesed.

Ilma süükoorem

Viljandis olid tänavaääred lund täis ja kui mõni juht oli oma liiklusvahendi halvasti parkinud, tekkis pudelikael.

Viljandi linnapea Loit Kivistiku sõnul polnud teede seisukord sugugi normaalne. «Kerge on öelda, et nad ei saa tööga hakkama,» ütles ta hooldusfirma Eesti Keskkonnateenused töö kohta. «Hoopis raskem on öelda, mida oleks pidanud teisiti tegema.» Suurem süüdlane oli Kivistiku arvates siiski ilm.

Kõnniteede koristamist kommenteerides lausus linnapea: «Lumelabidad on pööningul alles peidus ja kabuhirmus inimesed otsivad neid.»

Aktsiaseltsi Eesti Keskkonnateenused Viljandi juht Jaan Viljas hindas teede eilset seisukorda sellegipoolest heaks. «Kõik tänavad on läbitavad,» lausus ta eile keskpäeval ning lisas, et kesklinnast hakatakse lund ära vedama esialgsel hinnangul alles nädalavahetusel.

Maanteeameti Viljandi esinduse järelevalvespetsialist Vello Leesi sõnas, et teede seisukorraga ei saa muidugi rahul olla, kuid tuleb arvesse võtta, kui ekstreemsed olid ilmaolud.

Riigimaanteid hooldava Sakala Teede osaühingu juht Toomas Leppik kasutas olukorra kirjeldamiseks sõnu «keeruline» ja «problemaatiline». Sahad olid eile hommikuks öö otsa teid nühkinud. Leppik avaldas heameelt, et masinad on sellele valule vastu pidanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles