Seadus piirab võltsravimite levikut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud ravimid on ohtlikud ja patsiendil on neid keeruline tuvastada.
Võltsitud ravimid on ohtlikud ja patsiendil on neid keeruline tuvastada. Foto: Aivar Aotäht

Valitsus kiitis heaks ning saatis riigikogule seaduseelnõu, millega kehtestatakse Eestis Euroopa Liidu direktiivi nõuded, vältimaks võltsitud ravimite sattumist seaduslikku tarneahelasse.

Eelnõu rakendumise oodatav mõju on võltsitud ravimite leviku vältimine, samuti ravimite kättesaadavuse paranemine ja teenuse mugavamaks muutmine tänu ravimite internetimüügi lubamisele ja narkootiliste ravimite väljastamisele apteekidest.

Praegu jõuavad võltsitud ravimid patsiendini ka ametlike kanalite kaudu, sest võltsingut on visuaalselt raske tuvastada ja võltsitud toimeained võivad sattuda otse ravimitootmisesse. Võltsitud ravimid on ohtlikud, sest võivad sisaldada madala kvaliteediga koostis­aineid, ei pruugi sisaldada ettenähtud toimeaineid või on neid vales koguses.

Eelnõuga sätestatakse võltsitud ravimi mõiste, et võltsitud ravimeid selgesti eristada muudest ebaseaduslikest ravimitest. Samuti sätestatakse mõisted «uudne ravim» ja «ravimite vahendamine».

Eelnõuga reguleeritakse ravimite kaugmüük, mis tähendab ravimite jaemüüki infoühiskonna teenuse kaudu. Sätestatakse apteekide kohustused ravimite kaugmüügi korral ning ravimite vahendajate, tootjate ja ravimiameti uued kohustused. Eelnõuga kaotatakse keeld, mille kohaselt ei tohtinud ravimeid pakkuda ja osta interneti teel, ning kehtestatakse nõuded ravimite kaugmüügi kohta.

Kaugmüügiteenust võivad osutada vaid need, kel on üld­apteegi tegevusluba, ning müüa tohib nii käsimüügi- kui retseptiravimeid, veterinaarravimitest ainult käsimüügiravimeid. Retseptiravimeid väljastatakse kaugmüügi korral ainult Eesti digiretsepti alusel. Ravimeid tohib kätte toimetada posti- või kaubaveoteenuse vahendusel ja tasu peab üle Eesti ühesuguste kättetoimetamisviiside puhul olema sama. Ravimid viiakse kohale kolme päeva jooksul.

Eelnõuga muudetakse karistusseadustikku ning nähakse ette karistus võltsitud ravimite levitamise eest.

Riigilõivuseaduse muutmisega kehtestatakse rii­gilõiv ravimite vahendaja tegevusloa taotlemise ja kaugmüügi õiguse taotlemise puhuks.

Eelnõu jõustub üldises korras. Apteekide kohustus narkootilisi ravimeid väljastada jõustub järgmise aasta 1. aprillil, tootmis- ja turustamistavadega seotud sätted jõustuvad 2. juulil. Turvaelemendid ja Euroopa Liidu ühtne logo on praegu väljatöötamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles