Riik plaanib alkoholi- ja tubakasõpru pitsitama hakata

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastapäevad aru pidanud töörühmad on valmis saanud alkoholi- ja tubakapoliitika kontseptsiooni, mis muudab nende toodete kättesaadavuse senisest tunduvalt keerulisemaks.

«Postimehe» andmetel läheksid poes suitsud leti alla ja kõigele lisaks loodaks kaks riiklikku alkoholivaba päeva aastas, 1. juuni ja 1. september.

Mitme töörühma tegevuse vili peaks jõudma jaanuaris valitsuskabinetti, enne seda loodetakse aga põhjalikule avalikule arutelule. Töökohtades on näiteks plaanis kaotada spetsiaalsed suitsetamiskohad ning muuta kõik riigi- ja omavalitsusasutused täiesti suitsuvabaks.

Alkoholi kättesaadavuse piiramiseks lubatakse poodides tõenäoliselt alkoholi müüa vaid eraldi müügialal või müüjaga teenindusletist.

Mida arvavad eri elualasid esindavad viljandlased sellest plaanist?

ARVAMUSED

ÜLLAR PRIKS,
elustiiliklubi ja pubi Podagra juhataja

See plaan paistab olevat selline keskmine Euroopa udumuna, mille järgi me nimetame porgandiks seda, mis on kümme sentimeetrit pikk. Alkohol on Aafrikas samuti alkohol ja kui inimene ikka juua tahab, küll ta saab seda leti alt ka küsida.

Kui saata inimene õue suitsetama ja ta ei tohi ukse juures olla, kuhu tal siis minna? Kas keset sõiduteed või nurga taha? Eks see ole mõnevõrra ülepingutatud naljanumber. Küllap elatakse ikka oma elu edasi, olgu ta pealegi ebamugavam.

ELO PAAP,
tervise­edendaja

Olen kahe käega poolt. Nii kaua kui meil nendes küsimustes valitseb kultuuritus ja inimesed teevad valdavalt otsuseid, mis tervisele kasuks ei tule, peab riik ajama väga karmi alkoholipoliitikat, kui tahab, et tema rahvas säiliks. Nii palju kui vähegi piirata annab, tuleb seda ka teha.

Kui aasta või paar tagasi alkoholitarbimise näitajad kahanesid, siis praeguseks on need taas tõusuteel. Kui kõrvutame end teiste riikidega, oleme selles edetabelis esirinnas. Seda väljendavad ka tervisenäitajad. Ma ei räägi traumadest, vaid kroonilistesse haigustesse haigestumisest. See näitab, et tarbime palju ja pidevalt. Alkohol on meil endiselt liiga odav.

TARMO LOODUS,
Viljandi linnavolikogu esimees

Oleme Viljandis proovinud kuiva jaanipäeva ja volbriööd. Loomulikult on keelu korral alkoholi tülikam hankida ja nii mõnigi kindlasti loobub sellest. Need, kes aga tahavad pidu panna, varuvad tavalisest rohkem.

Isiklikult olen selle poolt, et piirata alkoholi kättesaadavust, see on mõistlik. Kui viina saab osta iga nurga pealt, siis on see ebamõistlik.

Kes hakkab aga suitsetajaid kontrollima? Käisin kunagi Šotimaal, kus oli analoogne keeld kehtima hakanud. Kui keegi läks hotelli ette suitsetama, oli administraator kohe platsis ja juhatas ta hotelli taha. Kui on ühised põhimõtted, on pubiomanikel muidugi lihtsam millelegi toetuda. Teisest küljest ei usu ma administratiivsesse järelevalvesse ja kontrolli, kas keegi tõmbab suitsu punase joone juures või mitte. Siin on tegu inimeste väärtushinnangute ja teistest lugupidamisega.

AIVAR TRALLMANN,
linnakodanik

Alkoholivaba päev võiks olla kampaania iseenesest. Kuku raadio on aastaid jaanipäeval kaine juhi teemat vedanud ja asi toimib. See uus plaan rohkem tekitab sisekonflikte kui lahendab. Programm on üles ehitatud keelan-käsin-poon-ja-lasen-stiilis.

Keegi ametnik lihtsalt peab selle ellu viima, et õigustada oma ametinime ja sissetulekut. Päriselus on asjad pisut teised — on vähe pahesid, mida tavakodanik saab endale lubada. Ning see pole kohustuslik. Kui seda uute maksustandarditega pitsitama hakata, on tulemus vastupidine. Veinid on niigi ülemaksustatud, riigiviin on odavam!

Harva olen rahandusministri ja spordilembese peaministriga nõus, aga praegused aktsiisid on tõesti optimaalsed. Arvestades sissetulematust. Muu hulgas toidavad need aktsiisid kultuuri ja sporti. Olles eestlane, tean, kuidas alternatiivseid lahendusi leida, kui hind tõuseb. Ega elu elamata jää!

Imetlen leivaliitu, kes pole astunud ühtegi sammu, et kodus küpsetamist ära keelata või piirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles