Tihe sadu seab teedele kohevaid takistusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile käisid lumekoristustööd muu hulgas Tallinna maanteel. Foto on tehtud Viljandi ja Võhma vahelisel lõigul.
Eile käisid lumekoristustööd muu hulgas Tallinna maanteel. Foto on tehtud Viljandi ja Võhma vahelisel lõigul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile teist päeva kestnud lumesadu tõi auto- ja bussijuhtidele iga-aastase peavalu.

Juba eile oli osa teid raskesti läbitavad ja ühtlaselt lumised. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut lubas ööseks ja tänaseks üha tugevamat ja tihedamat sadu, mis tähendab, et valdadel ja teid hooldavatel ettevõtetel tuleb mitu päeva hangedega maadelda.

Bussiga lund lükkamas

Viljandi linnas ja maakonnas sõitjaid vedava aktsiaseltsi MTG bussid lükkasid eile ninaga lund, sest paljudes kohtades polnud teed puhastatud. «Olukord oli markantne,» nentis ettevõtte Viljandi piirkonna juhataja Erik Mäe ja lisas, et kõigil bussijuhtidel oli soovitatud lumelabidas kaasa võtta.

Üks buss jäi eile hommikul Pärsti ja Vastemõisa vahelisel teel lumevaalude vahel uisutades kinni. Juhataja sõnul pole lood kiita ka Viljandis, kus bussijuhtidel tuleb tegemist teha lumevaiba alla peitunud aukude, äravajunud pinnase ja muu säärasega.

Maakonnaliinidel tegutseva Automeni esindaja Urmas Saaremetsa hinnangul oli teede läbitavus juba eile halvavõitu. Bussid jäid mitu korda kinni, kuid neil õnnestus omal jõul vabaks saada. Päeval kaaluti võimalust, et kui teede seisukord õhtuks ei parane, jääb mõnda kohta buss minemata.

Valla vastutusel

Kõo vallavanem Tarmo Riisk nentis, et iga-aastased mured on taas käes. «Alles eile olid traktorid põllutöödel, nüüd tegelevad masinad hoopis muuga.»

Tema hinnangul sai eile lõuna paiku Kõos veel edukalt sõita, kuid valla tellitud teelükkamiseks valmistuti juba sahku ette panema. Kõigepealt oli plaanis puhastada koolibussi ring ning hiljem muud teed.

Kõpu vallavanema Tõnu Kiviloo jutu järgi polnud lume tulek sugugi ootamatu, pigem oli sellest  rõõmu. Esimesed sahad saadeti välja eile varahommikul kella neljast. Kiviloo sõnul ei saanud välistada, et mõned inimesed on lumevangis, kuid valda polnud nende kaebused eile ennelõunaks jõudnud. Ta lubas, et õhtuks on kõik valla teed lahti lükatud.

Karksi vallavanem Arvo Maling tunnistas eile ausalt, et sealsed teed on viletsas seisus. Võttes arvesse ööseks lubatud veelgi suuremat sadu, saadeti sahad seal välja alles õhtul kella viiest. Vallavanem avaldas lootust, et järgmise hommiku kella seitsmeks saavad teed uuesti korda.

«Muidugi tahaksime iga kahe tunni tagant lükata, kuid raha tuleb ka lugeda,» selgitas Maling ja soovitas inimestel lihtsalt veidi kannatust varuda.

Pidev valmisolek

«Me oleme kogu aeg valmis,» kinnitas Viljandimaal riigiteede eest vastutava osaühingu Sakala Teed juht Toomas Leppik. Tema sõnul oli eile hommikul mõni üksik koht läbipääsmatu, kuid päevaks saadi need lahti. «Meil on 26 masinat ja 1200 kilomeetrit läbida.»

Leppik avaldas kartust, et kui tingimused muutuvad tänaseks tõepoolest hullemaks, võib mõni tee ajutiselt kinni olla, kuid hooldajad annavad endast parima.

«Nagu ikka, tuleks vähe riskida ning üritada vältida möödasõite,» soovitas ta autojuhtidele.

Aktsiaseltsi Eesti Keskkonnateenused Viljandi juhi Jaan Viljase kommentaaride kohaselt üritatakse linna teid hoida normaalselt läbitavatena. Tööd sõltuvad saju tihedusest. Eile päeval polnud ettevõte kasutusele võtnud veel kogu masinaparki ja võimsust, kuid oli seda kohe valmis tegema.

Jaan Viljas lisas, et kui tänaseks on juurde sadanud eilsega samaväärne kogus, tuleb hakata mõnest kesklinna piirkonnast juba lund ära vedama.

Linnavalitsusele polnud teede seisukorra pärast tulnud ühtegi kaebust, küll aga valmistas ametnikele muret kõnniteede seisukord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles