Seakatk pole Eestisse jõudnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veterinaar- ja toiduameti teatel Lätis avastatud seakatk esialgu veel Eestit ei mõjuta, kuid amet kehtestas eile loomaveokitele lisameetmed.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli sõnul ei tohi ükski elussigade veok, mis on viibinud Läti territooriumil, Eestis siseneda loomakasvatusettevõttesse enne 48 tunni möödumist ning peab läbima pesu ja desinfektsiooni.

Kui kaua need lisameetmed kehtida võiksid, ei osanud Pärtel öelda. «Meetmete kestus sõltub edasisest arengust. Lätlased uurivad praegu intensiivselt oma karju.»

Pärtel lisas, et halb on muidugi see, et katku on leitud ka metssigadel, mistõttu on seda raske kontrollida. Eestisse toodi Läti elussigu viimati märtsis ja sigade eksport naaberriiki on väga väike.

Teisipäeval teatas Läti toidu- ja veterinaaramet, et Lätis on seakatku avastatud ka kodusigadel ning amet on hakanud farmides peetavatelt sigadelt proove võtma. Möödunud nädalavahetusel avastati katk metsseal, kes oli tapetud Latgales Dagda ja Pasiene piirkonnas.

Seakatk põhjustab loomal palavikku ja krampe ning võib lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles