Viimane aeg on tegutsema asuda

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Neil majapidamistel ja ettevõtetel, kes soovivad uue aasta algul elektrituru avanedes elektri müüjat vahetada, tuleb leping sõlmida hiljemalt 10. detsembriks, sest toiming võtab aega 21 päeva.

Sõltumatu hinnavõrdlusportaali energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke vastab tarbijate seas enam segadust tekitavatele küsimustele.

Millest peaks alustama, kui soovitakse elektri müüjat vahetada?

Elektri müüjat saab valida vaid see, kel on võrguettevõtjaga sõlmitud võrguleping. Selle lepingu kehtivust on võimalik kergesti kontrollida andmelaost, mille leiab internetileheküljelt http://andmeladu.elering.ee/consumer/home. Küsida võib aga ka võrguettevõtjalt.

Lisaks tasub järele uurida, kas andmelaos on kirjas tarbimisandmed. Andmeladu on avatud turu puhul just see koht, kuhu võrguettevõtjad tarbimisandmed edastavad. Müüjad saavad need sealt nii lepingu sõlmimiseks kui hilisemaks elektriarvete esitamiseks.

Sageli küsitakse, kes valib elektri müüja siis, kui võrguettevõtjaga on lepingu sõlminud korteriühistu. Kui korteriühistu ostab elektrit ühiselt ja võrguleping on tema nimel, valib tema elektri müüja või siis jääb kasutama üldteenust. Korteriühistu otsustab, kas ühisostult minnakse üle üksikostule, mille puhul valib iga korteriomanik ise elektri müüja.

Selgeks tasub mõelda seegi, kas valida kindla elektri hinnaga tähtajaline leping, mille korral hind ei muutu, või muutuva hinnaga tähtajatu leping, mille puhul hind koos börsihindade kõikumisega muutub.

Millal tasub hakata elektri müüjat vahetama?

Seaduses on kirjas, et praegused elektrilepingud lõpevad automaatselt 31. detsembril. Kui tahta 1. jaanuarist alustada uue lepinguga, on viimane aeg selle sõlmimiseks ettevalmistusi teha. Et elektri müüja vahetus võtab aega 21 päeva, peab uue müüjaga lepingu sõlmima hiljemalt 10. detsembriks.

Müüja vahetamise võimalus säilib ka hiljem, kuid tarbija peab edaspidigi arvestama 21 päeva pikkust toiminguaega, samuti seda, et müüjavahetus jõustub alati kalendrikuu vahetusel.

Mis juhtub siis, kui elektri müüjat ei valita?

Sel juhul ostavad kodutarbijad, korteriühistud, korteriomanike ühisused ja kuni 63-amprise peakaitsmega äritarbijad uuest aastast elektrit võrguettevõtjalt või tema nimetatud müüjalt, kes pakuvad seda võrdse kohtlemise põhimõtet järgides üldteenuse alusel.

Suuremad äritarbijad, kes elektri müüjat ei vali, ostavad seda võrguettevõtjalt või tema nimetatud müüjalt bilansi­energia alusel, see on aga olemuselt kõige kallim energia.

Kui palju maksab elekter, kui osta seda üldteenuse alusel?

Üldteenuse osutaja arvutab hinna eelmise kuu jooksul müüdud elektrienergia tunnipõhiste koguste ning elektribörsil avaldatud tunnipõhiste hindade omavahel kaalutud keskmise hinna alusel. Tuleb arvestada ka seda, et hinnale lisatakse teenuse osutamisega seotud põhjendatud kulud ning mõistlik ärikasum.

Üldteenuse osutaja on kohustatud avaldama hinna koos arvutuskäiguga oma veebilehel järgmise kuu üheksandaks kuupäevaks ehk avatud elektrituru esimese kuu korral 9. veebruariks.

Kus ja kuidas on võimalik elektri müüjaid võrrelda?

Eesti tarbijatele on elektri müüja valimine uus toiming. Seetõttu püüame neid igati aidata sõltumatus hinnavõrdlusportaalis energiaturg.ee, kus saab võrrelda eri firmade hinnapakette ja valida välja sobivaima pakkumise.

Portaali pakkumiste kalkulaatorisse tuleb sisestada oma elektritarbimise andmeid, näiteks tarbimiskogus või elektriarve suurus, öö- ja päevatariifi osa ning tarbimiskoht. Seejärel saab uurida pakette, mis on reastatud odavamast kallimani nii tähtajaliste kui tähtajatute lepingute kaupa.

Kalkulaator jätab elektripakettide võrdluses välja võrgutasud, taastuvenergia tasu ja elektriaktsiisi, sest need on võrguettevõtja esitatava arve osad ja neid elektri müüjad mõjutada ei saa.

Praeguse seisuga on portaalis seitsme ettevõtte, 220 Energia, Eesti Energia, Elektrumi, Eesti Gaasi, Elektrimüügi AS-i, Imatra Elektri ja VKG Elektrivõrkude paketiversioonid.

Kontrollime portaalis võrrelda olevate hinnapakettide ajakohasust iga päev ning lisame sinna jooksvalt nii paketimuudatused kui uued müüjad. Detsembris saab valmis portaali järgmine järk, mis võimaldab seal ka elektrilepingu sõlmida.

Millele tasub tähelepanu pöörata sel juhul, kui võrreldavate pakettide hinnavahe on suhteliselt väike?

Hinnavahed jäävad väikeseks vähese tarbimise korral. Mida suurem on majapidamise elektrikulu, seda olulisem on hindu võrrelda.

Lisaks hin­na­vahele tasub tähelepanu pöörata müüja pakutavatele maksetingimustele, klienditeeninduskanalitele ning lepingu muutmise ja lõpetamise võimalustele.

Millest koosneb elektriarve avatud elektriturul?

Kui praegu koosneb arve võrgutasudest, elektrienergia maksumusest, taastuvenergia tasust, elektriaktsiisist ja käibemaksust, siis turu avanemisega lüüakse see kaheks.

Pärast turu avanemist kuuluvad võrguettevõtja esitatavale arvele võrgutasud, taastuv­energia tasu, elektriaktsiis ja käibemaks. Elektri müüja esitatav arve sisaldab elektripaketi hinnakomponente, näiteks fikseeritud elektrienergia hinda, kuutasu ja käibemaksu.

Kui pikaks ajaks soovitate lepingu sõlmida?

Lepingu võiks sõlmida mitte kauemaks kui aastaks, sest müüjate read võivad aja jooksul täieneda ning hinnapaketid ja tarbimiskogused muutuda.

Energiaturg.ee andmetel on elektri müüjad viimasel kuul järjepidevalt hinnapakette muutnud ja peamiselt hindade langetamise suunas. Tarbimisvajadused võivad muutuda näiteks lapse sünni, uue pesumasina ostu või küttesüsteemi asendamise puhul. Sel juhul tasub pakette taas võrrelda ja sobivaim välja valida.

Võiks arvestada ka sellega, et 2014. aasta algusest alustab tööd Soome ja Eesti vaheline teine elektrikaabel Estlink 2, mis liidab Eesti veelgi suuremal määral Põhjamaadega ning loob head eeldused selleks, et elektri müüjaid ja pakette tuleks juurde.

Kuidas soovitate käituda neil, kel pole interneti kasutamise võimalust?

Internetiühenduse puudumise korral saab lepingu sõlmida elektri müüja klienditeeninduses või telefoni teel. Riik on avanud tarbijate nõustamiseks infotelefoni 616 0160.

Kellele on kasulikud praegune info üleküllus ja sellest tekkinud segadus elektriturul?

Info üleküllus on kindlasti parem kui selle puudumine, kuid tarbija peab oskama eristada endale olulist.

Energiaturg.ee portaali suur kasutajate ja esitatud küsimuste hulk ning kutsed avalikele esinemistele näitavad inimeste teabevajadust. Seetõttu julgustan kõiki esitama segaseks jäänud küsimusi meie portaalis.

SOOVITUSED

Elektrituru avanemisele tasub vastu astuda teadliku kliendina.

• Kontrolli, kas kehtiv võrguleping on olemas.

• Uuri andmelaost oma tarbimisandmeid.

• Kaalu, kas valida kindla hinnaga tähtajaline või muutuva hinnaga tähtajatu elektrileping.

• Võrdle elektri müüjate pakette ja pane tähele nendes tehtavaid muudatusi.

• Sõlmi elektrileping õigel ajal.

Allikas: energiaturg.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles