Autojuhiks võib tänapäeval õppida ka interneti teel

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autokooli liiklusteooria tunnid võib tänapäeval läbida ka veebis. Niisugust teenust pakub näiteks portaal Teooria.ee.

Selle e-õppekeskkonna kliendihalduri Priit Haidaku sõnul on materjal veebis esitatud videoloengute ja interaktiivsete õppetükkidena.

«Neid võib soovi korral vaadata seni, kuni asi pähe kulub,» lausus Haidak. «Kasutatud on ka teisi uudseid õppemeetodeid, näiteks Eesti ristmikest on tehtud 3D-animatsioonid. Nii saab enne rooli taha istumist ristmikul liiklemist video järgi õppida.»

Virtuaalses keskkonnas on olemas ka liiklustestid, mida juhiloa taotlejad lahendada saavad. Need on üles ehitatud samade põhimõtete järgi nagu maanteeameti omad.

Haidaku ütlemist mööda teeb e-õpe elu lihtsamaks näiteks nendel, kel töö või kooli tõttu napib aega, aga ka nendel, kelle elukohast jääb autokool väga kaugele.

E-õppes käsitletakse Haidaku jutu järgi samu teemasid nagu autokooli teooriatundides ning mõnel korral tuleb õpilasel ka autokoolis kohal käia.

«Teooriaõpetaja ja kaas­õpilastega kohtutakse kolmes aktiivõppetunnis. Samas on võimalik õpetajale e-kursuse jooksul virtuaalses õppekeskkonnas küsimusi esitada,» rääkis ta.

Selleks et õpilastel oleks võimalik pärast liiklusteooria internetikursust autokoolis sõidutundidega sujuvalt jätkata, teeb Teooria.ee koostööd rohkem kui kolmekümne autokooliga Eestis, Viljandimaal näiteks Rooli ja LRK Autokoolitusega.

Autokooli Rool juhataja Toomas Siimson nentis, et neil e-õppe vastu kuigi suurt huvi tuntud ei ole, sest kool liitus selle keskkonnaga alles tänavu augustis.

«Seni on meie autokooli e-õppe kaudu lõpetanud ainult kaks inimest ning seda, kui rahul nad on, ei oska ma öelda,» kõneles Siimson. «Praegu õpib Roolis kolm inimest. Paljud on küll registreerunud, aga pole veel alustanud. Elu on näidanud, et kõik ei tulegi kohale.»

Siimsoni arvates eelistavad õpilased loenguid klassiruumis kuulata eelkõige seetõttu, et seal saavad nad oma küsimustele kohe vastuse. «Ka e-õppes on võimalik küsimusi esitada, aga vastused võib õpetaja saata alles õhtul, kui ta aega saab, ning tihti on selleks ajaks juba ise vastus leitud.»

LRK Autokoolitus pakub e-õpet juba kevadest saadik. Selle kooli juhataja Jaan Kleemanni jutu järgi on  õpilased rohkem huvitatud küll loengukursustest, ent on ka e-õppe päris hästi vastu võtnud.

«Eelkõige muudab see elu mugavamaks neil, kes peaksid iga nädal Viljandisse sõitma kusagilt kaugelt, samuti neil, kel on töögraafik selline, et ei võimalda koolis kohal käia,» rääkis ta.

Viljandis kasutab e-õppe võimalust umbes kümme tulevast sõidukijuhti. Kleemanni sõnul nõuab see head enesedistsipliini. «Õpilane peab väga selgelt paika panema ajakava, et kõik ülesanded tähtajaks täidetud saaksid,» tõdes ta.

Siiski avaldas Kleemann veendumust, et e-õpe kogub tulevikus aina enam poolehoidjaid. «Mida rohkem infotehnoloogia areneb, seda rohkem hakatakse autokoolis ka e-õpet kasutama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles