Kunstiteos pääses müüri tagant

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Rauba kinnitust mööda pannakse kabelile kevadel ka aknad. Huvilised saavad väärtuslikku pronksbüsti vaadata läbi sepisukse, mida kavandades on eeskujuks võetud kabeli piirdeaia kujundusmotiivid.
Monika Rauba kinnitust mööda pannakse kabelile kevadel ka aknad. Huvilised saavad väärtuslikku pronksbüsti vaadata läbi sepisukse, mida kavandades on eeskujuks võetud kabeli piirdeaia kujundusmotiivid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Aastakümneid suletuna seisnud Palitseri kabelil Viljandi Vanal kalmistul on nüüd sepistatud rauduks, läbi mille saab näha eesti rahvusliku skulptuuri rajaja August Weizenbergi loodud pronksbüsti.

Kabeli perekondlik kuuluvus ei olnud teada, sest kabeli ukse- ja aknaavad olid rüüstamise ärahoidmiseks 1960. või 1970. aastatel silikaattellistega kinni müüritud. Kuuekümnendatel aastatel olevat kabelis hoidnud varastatud kraami üks Viljandis tegutsenud vargajõuk.

Avati palvega

Arhiivimaterjalide põhjal võis oletada, et kinnimüüritud kabelis asub üks Weizenbergi töö ja seetõttu otsustati kinnimüüritud uks osaliselt avada. Enne tööde algust pidas praost Marko Tiitus palvetseremoonia.

Pärast avamist selgus, et kabelis asubki Weizenbergi loodud büst, ning see kinnitas ühtlasi kabeli kuulumist perekond Palitserile. Kabelis on ka maa-alune krüpt kolme sargaga.

«Kui selgus, et seal on tõesti Weizenbergi büst, otsustasime, et seda peaksid nägema kõik huvilised,» selgitas Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba.

Perekonnakabeli laskis omaaegse Viljandi Jaani koguduse kalmistuossa ehitada Peterburis elanud ja töötanud elektrotehniku Jaan Pallitsari (1860—1900) lesk Mathilde Dorothea monumendina oma 40-aastaselt surnud armastatud abikaasale. Tõenäoliselt on hauakabeli kavandanud keegi Peterburi arhitekt.

Inimeste jaoks

«Me kaitseme skulptuure, monumente ja rajatisi ikka inimeste jaoks, et oleks huvitav ja kena vaadata,» ütles muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi. «Kõike ei saa vandaalide kartuses hoidlatesse kümne luku ja riivi taha panna. Tore, et kalmistul asuvad Weizenbergi teosed on nüüd ilusti restaureeritud ja kõigile näha. Sellises kultuurivaramus nagu Viljandi Vana kalmistu tasub jalutada.»

Tulevaks kevadeks on plaanis taastada kabeli piirdeaed. Platsil asuv hauakivi on juba restaureeritud. Samuti tehakse ettepanek lisada pronksbüst kultuuriväärtuste riiklikku registrisse.

Viljandi Vanal kalmistul on August Weizenbergi loomingust tervelt kolm näidet. Palitseri kabeli naabruses asub pronksskulptuur «Naine ankruga» ning veidi eemal paiknev tänavu restaureeritud «Rahuingel», mis on rahvasuus tuntud ka kui kuuliauguga skulptuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles