Kuhjavere küla rahvas vennastub venelastega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla kaevandusmuuseumis nägid viljandimaalased, kui raskelt tuleb Ida-Virumaal leib lauale.
Kohtla kaevandusmuuseumis nägid viljandimaalased, kui raskelt tuleb Ida-Virumaal leib lauale. Foto: Egon Valdaru

Kuhjavere küla juhitava integratsiooniprojekti tulemusena jõuab sel suvel Viljandimaale Ida-Virumaa laulukoor ning vene lapsed tulevad Tuhalaande suvelaagrisse.


Läinud pühapäeval peatus Sürgaveres tumepunane buss, millest väljusid kolmepäevase ekskursiooni teinud Ida-Virumaa kultuuriseltsi Esto-Rada liikmed ja Viljandimaa külaliikumise eestvedajad.



Neid võõrustas delegatsioon, kelle eesotsas olid Sürgavere külavanem ja Suure-Jaani vallavanem.


Tuhalaane võtab vene noored kostile



Veidi varem oli sama seltskond Tuhalaane veesilmade ja küngaste vahel. Sealne külavanem Enn Sarv rääkis kohalikest tegemistest ja lausus, et Tuhalaane näeb meeleldi oma suvelaagris vene noori.



Kuhjavere külavanem Romeo Mukk omakorda lubas, et Suure-Jaani valda tuleb sel suvel esinema Gennadi Butuzovi nimeline koor Kiviõlist.



«See juhtub kas meie teatripäevadel või mõnel teisel valla suurüritusel,» lausus ta. «Meie omakorda plaanime oma teatritükkidega minna Ida-Virumaale.»



Muki sõnutsi on Ida-Virumaa rahvas avaldanud soovi oma lapsi suveks Viljandimaa peredesse saata. «Nad oleksid siin pereliikmed ning õpiksid tundma meie talukultuuri ja keelt. Nemad omakorda on nõus vastu võtma meie lapsi, et tutvustada oma kultuuri ja keelt. Nii saame olla vastastikku kasulikud.»



Enne Viljandimaale jõudmist oli lõimuv seltskond tutvunud Ida-Virumaaga. Kohtla kaevandusmuuseumis nähti, kui raske on olnud kaevuri elu ning Kuremäe kloostris oldi tunnistajaks Vene kultuuri säravamale ja sügavamale poolele.



Esto-Rada seltsi esimees Nikolai Pavlenko ütles, et üksteise mõistmiseks on tarvis eri kogukondadel senisest rohkem suhelda ja kultuurisidemeid arendada.



«Mõlemad pooled võivad teineteist rikastada nii keeleliselt kui kultuuriliselt,» sõnas ta. «Venelased ei pea saama eestlasteks ega vastupidi. Teineteisest arusaamiseks on siiski vaja omandada suhtluskeel.»



Sama seisukohta jagas Romeo Mukk. «Soovime arendada sidemeid nii kultuuri, küla kui ajalooliste väärtuste tasandil. Tuleb austada kultuuride eripära.»



Integratsiooniprojekti juhtpartner on Kuhjavere külaselts, kes teeb koostööd Viljandimaa külaseltside juhtidega. Partner on Esto-Rada, kes koondab Ida-Virumaa kultuuritegelasi, tõlke, giide ja kodu-uurijaid. Tegevusega on ühinenud slaavi selts ja Kiviõli Gennadi Batuzovi nimeline selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles