Ketikauplused teevad väikestel naabritel elu üha raskemaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudiste pood elab omanik Erko Eksi sõnul soodsa asukoha tõttu paremini kui paljud teised sama suured ettevõtted.
Mudiste pood elab omanik Erko Eksi sõnul soodsa asukoha tõttu paremini kui paljud teised sama suured ettevõtted. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suured kaubandusettevõtted on hoogsalt haaret laiendanud ning see on saanud saatuslikuks nii mõnelegi väikepoele.


Eesti konjunktuuriinstituudi jaanuarikuise uurimuse tulemustest nähtub, et 80 protsenti elanikkonnast eelistab osta toidukaupa suurtest ketikauplustest ning väikepoodide külastatavus on viie aastaga langenud tervelt kümnendiku.



Ehkki maakohtades valitsevad konkurentide vahel enamasti heanaaberlikud suhted, pole sellest karmis olelusvõitluses kasu.



Sürgaveres Pihla kauplust pidanud Rutt Raba sulges oma poe juba ülemöödunud aastal. Selles, et poe käigus hoidmine muutus üha raskemaks, mängisid oma osa alkoholi- ja tubakaaktsiisi seaduse muutmine ning põhivarustaja Viljandi Koidula kaubalao sulgemine. Praegu teeb Sürgavere rahvas oma igapäevased sisseostud tarbijate ühistule kuuluvas A ja O kaupluses.



Väikeettevõtja väitel ei saanud talle saatuslikuks suure poeketi naabrus, sest ostjaid jagus mõlemale poole. «Tegutsesime 13 aastat kõrvuti ja küllap oleks ka edaspidi hakkama saanud, kui oleks leidnud poe varustamiseks sobiva hulgimüüja,» rääkis Raba. Näiteks tõi ta õllepudeli hinna, mis oli tema poele 2 krooni kallim kui suurtellimustega eelisolukorras olevatele konkurentidele.


«Sellistel tingimustel oleks lõplik hinnavahe poodide vahel väga suureks kujunenud,» lisas Raba.



Ettevõtte sulgemise hirm kimbutab praegu mitut «Sakalaga» vesteldud poepidajat. Nad ei nõustunud oma keerulist olukorda siiski veel avalikult tunnistama, sest loodavad raskustest kuidagiviisi välja rabelda.



Viljandi tarbijate ühistu turundusjuht Age Larm möönis, et katsumusterohked ajad ei jäta kedagi päris puutumata, kuid tugevamad jäävad püsima. Nõrgemaid välja tõrjuvad turureeglid on aga kurb paratamatus.



Larmi sõnul pole praegu päevakorral ühegi tarbijate ühistule kuuluva kaupluse sulgemine. «Need poed, mille pidamine osutus ebaotstarbekaks, oleme juba kinni pannud,» lausus ta.



Väluste PL-i juhataja Mati Kits nentis, et ehkki osaühingu poe käive on umbes kolmandiku kahanenud, ei ole plaanis uksi sulgeda. «Siis läheks ju viimasedki inimesed siit ära,» ütles ta ja nentis, et poepidamine käib praegusel raskel ajal pigem missioonitundest, sest mingit tulu sellest tõusmas pole.



Mudistes ja Loodis poodi pidava osaühingu Vivente juht Erko Eks kinnitas, et soovib jätkata mõlema kauplusega. Kui Loodi pood käibega just kiidelda ei saa, siis tiheda liiklusega Imavere maantee äärsel Mudiste kauplusel läheb paremini. Lisaks toidukaupade müügile pakub viimati mainitu teelistele suupistet ja joogipoolist. «Põhisissetulek tulebki just läbisõidul olevate külastajate arvelt, sest küla on väike,» selgitas Eks. Tema ütlemist mööda tegutseb üks kauplus praegu teise toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles