Kohus algatas Leviehituse saneerimise menetluse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leviehituse kontor.
Leviehituse kontor. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maakohus algatas osaühingu Leviehitus avalduse alusel saneerimismenetluse, mis peaks aitama Viljandi tuntuimal ehitusfirmal võlgadest vabaneda ja taas jalule tõusta.


«Meile ollakse võlgu umbes kaks korda rohkem, kui meie võlgu oleme,» põhjendas Leviehituse juhatuse liige Indrek Saar makseraskusi. «Ma ei ütleks, et elu oleks lust ja lillepidu, kui oma raha kätte saaksime, aga üldisi majandusolusid arvestades oleks meie seis väga hea.»

Firmal on Saare sõnul neli-viis suurt võlgnikku, kuid konkreetsetest summadest ei soostunud tema ja ettevõtte ehitusdirektor Jüri Lunt rääkima. Samuti hoidusid nad nimetamast võlgnikke ja võlausaldajate nimesid.

«Et pank meile lõpuks Day Offi rajamiseks laenu ei andnud, pidime ise investeerima ja see vähendas tunduvalt meie likviidsuspuhvrit,» selgitas Saar.
Saneerimine kaitseb pankroti eest

Raskest olukorrast hoolimata loodavad juhid Leviehituse hukust päästa ja just selle tarvis algatatigi saneerimismenetlus. Sisuliselt on tegemist pankrotikaitsega, mis ei lase kannatuse kaotanud võlausaldajal pankrotiavaldust sisse anda.

«Pankrot oleks kõigile kõige hullem variant,» leidis Saar. «Meil on ikkagi tegutsev ja teeniv firma ning mingi osa rahast loodame ka oma võlgnikelt kätte saada.»

Saneerimisseaduse kohaselt ei algatatagi menetlust sellise firma osas, kelle puhul poleks alust ennustada, et ta suudab võlad tasuda ja on pärast saneerimise lõppu võimeline edasi tegutsema. Selle tarvis määrab kohus firmale nõustaja, kes aitab kokku panna väljapääsuni juhatava saneerimiskava ja jälgib selle täitmist. Kavale on vaja ka enamiku võlausaldajate heakskiitu.

Leviehitus peab saatma saneerimiskava projekti võlausaldajatele tutvumiseks hiljemalt 23. aprillil. 11. maiks tuleb kava vastu võtta ja esitada 19. maiks kohtule. Vastasel korral saneerimismenetlus lõpetatakse ja võlausaldajad saavad algatada pankrotimenetluse.

Indrek Saar oli võlausaldajate heakskiidu saamise osas optimistlik, sest neid on Leviehituse käekäiguga kursis hoitud ja seni pole keegi suurt kisa tõstnud.

«Ma arvan, et saneerimine ei ole hea uudis, aga see on parem uudis kui pankrot,» leidis ka Jüri Lunt.

Artikli täielikku versioon saab lugeda
«Sakala» neljapäevasest paberväljaandest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles