Pärsti valla poiss sai julguse eest aumärgi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaprokurör Normas Aas andis kodanikujulguse aumärgi Heimtali koolis õppivale Harri Valgele.
Peaprokurör Normas Aas andis kodanikujulguse aumärgi Heimtali koolis õppivale Harri Valgele. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärsti valla noormees Harri Valge on üks kaheksast julgest inimesest, kes said eile riigi peaprokurörilt kodanikujulguse aumärgi. Suve keskel tabas ta Leemeti külas teolt kaks maasikavarast ja sattus seetõttu haiglasse.

Heimtali koolis õppiv Harri Valge märkas ööl vastu 8. juulit naabrite maasikapõllul kahtlast liikumist ja aimates, et tegu võib olla vargusega, läks asja uurima. Taskulambi valgel askeldas põllul ema oma pojaga, kelle noormees ära tundis. Vargad püüdsid noormeest nähes põgeneda, ent tal õnnestus naine kinni püüda.

Politsei kutsumise ajal ründas teine varas noormeest ning tekkis rüselus, mille käigus said mõlemad põgenema. Vargad tabati siiski tänu Harri Valge antud põhjalikule isikukirjeldusele ja nende mobiiltelefoni leidmisele.

Harri Valge sai intsidendis mitu korda rusikaga näkku ja kõhtu ning kohale sõitnud politseinikud viisid ta haiglasse. Seal fikseeriti löömise tagajärjed ning varaste tabaja lasti koju.

Heimtali kooli direktori Eero Metsvahi sõnul on kaheksandas klassis õppiv Harri Valge abivalmis noormees. «Tegemist on ideelise poisiga, kes juhib väga aktiivselt noorkotkaste tegevust,» iseloomustas ta aumärgi saajat.

Viljandi kriminaalpolitseinikud on Harri Valgele kallale tunginud, praeguseks 19-aastase noormehe teo uurimise lõpetanud ning talle on esitatud süüdistus kehalises väärkohtlemises. Kriminaalasi on saadetud kohtusse ning seda arutatakse täna kokkuleppemenetluse korras. Enne kohtuniku otsust ei avalda prokuratuur, milline karistus kallaletungijale määratakse.

Kodanikujulguse aumärkide žürii teatas, et neid tublisid inimesi, kes on märganud ohtu ega ole pidanud paljuks oma tegemiste kõrvalt hädasolijale appi minna, tuleb eeskujuks seada kõigile. Kuigi kuriteo takistamine või ärahoidmine on julgust nõudev tegu, mida igaüks meist sooviks sooritada, tuleks alati mõelda, kas on võimalik kaasata politseinikku või mõnd turvatöötajat, kellel on kuriteo ärahoidmiseks suuremad võimalused, väljaõpe ja kogemused.

Kaheksast kodanikujulguse aumärgi saanust ühele anti see üle postuumselt, sest tema sai kuritegu ära hoides surma. Arkadi Barinov nägi, kuidas 22-aastane mees ründas Tallinnas Rahumäe kalmistul 76-aastast naist, ning läks naisele appi. Naine pääses, kuid aitajale suutis röövel sel moel vastu pead lüüa, et too hukkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles