Linnavalitsus: paruni järeltulija pooldab laululava ehitamist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel püsti pandud mälestustahvel tähistab viie baltisaksa aadliku viimset puhkepaika.
Suvel püsti pandud mälestustahvel tähistab viie baltisaksa aadliku viimset puhkepaika. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi linnavalitsuse teatel lahkus eile Viljandist paruniperekonna Ungern-Sternbergi esindaja, kes saabus siia, et arutada laululava ehitamist ja perekonna kalmistu restaureerimist.

Parunite järeltulija Ettore Ungern-Sternberg viibis Viljandis viiepäevasel külastusvisiidil. Linnapea Loit Kivistik ja linnavalitsuse välissuhete spetsialist Markus Peter Nagel tutvustasid talle uue laululava ja selle ümbruse plaane. Lisaks tutvus Ungern-Sternberg oma perekonna Viljandiga seotud ajalooga, linna ettevõtluskeskkonna ja pärandiga.

Nageli sõnul on perekond heatahtlik ning suhtub laululava ehitusse positiivselt. «Ungern-Sternbergid on huvitatud perekonna matmispaiga tähistamisest ning selle ümbruse kordategemisest. Samuti pooldavad nad laululava ehitamist praegusesse asupaika ega soovi, et nende perekonna tõttu tekiks takistusi selle ehitamisel,» lisas Nagel.

Perekond plaanib Viljandisse tulla taas järgmise aasta suvel, et osaleda matmispaiga kordategemisel ja näha laululava ehitamise kulgu. Ettore Ungern-Sternberg lubas ise sepistada matmispaigale aiaväravad.

Viljandi laululava kavandatud mahus ehitamise vastu on sõna võtnud Jaanika Kressa ning Valdo Paddar, kes kodanikualgatuse korras seadsid suvel lauluväljaku trepistiku taha, omaaegse Katariina kabeli kohale mälestustahvli. See tähistab baltisaksa aadlike kunagist matmispaika, sest sinna on maetud viis Ungern-Sternbergi ja Mensenkampffi suguvõsa esindajat. Oma tegu põhjendasid nad sooviga tagada omaaegsel kalmistul hauarahu.

Jaanika Kressa ja Valdo Paddar selgitasid, et lauluväljaku remont ohustab nende hinnangul lauluväljaku lähistele maetute hauarahu, sest lauluväljak võib nende väitel järgmisel aastal algava uuendamise käigus kalmistule laieneda.

Viljandi endine peaarhitekt Margus Maiste kinnistas suvel, et detailplaneeringus on kaks krunti omavahel selgelt lahutatud. Üks on lauluväljaku ja teine mõisapargi krunt, mis hõlmab muu hulgas Katariina kabeli kunagist asukohta. «Selle peale me midagi ehitama ei hakka,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles