Linn ei osta tänavalampe veefirmalt tagasi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi tänavavalgustust hooldab ja remondib Viljandi Veevärk. Linnavalitsus maksab selle töö eest ettevõttele 443 000 eurot.
Viljandi tänavavalgustust hooldab ja remondib Viljandi Veevärk. Linnavalitsus maksab selle töö eest ettevõttele 443 000 eurot. Foto: Elmo Riig

Tänavalampide käest kätte põrgatamine Viljandi linnavalitsuse ja linnale kuuluva veefirma vahel saab kuu lõpus uue lahenduse, kui volikogu loobub lampide tagasiostmisest.

2010. aastal müüs linn kogu tänavavalgustuse Viljandi Veevärgile. Linnajuhtidest firma nõukogu leidis, et veevärk võiks võtta pangalt laenu ja teha kogu tänavavalgustuse korda. See annaks linnale energiasäästu ning võimaldaks linnavalitsusel 1,6 miljoni euro suurust ehituskulu vältida.

Veevärk ei alustanud kohe süsteemi uuendamist ning tänavu jaanuaris otsustas linn tänavalambid tagasi osta. Tehingu põhjuseks oli see, et riik otsustas saastekvootide müügist saadud raha anda Eesti linnadele tänavavalgustuse parandamiseks. Lambid pidid aga olema linna omad.

Nii tegi volikogu jaanuaris otsuse, et lambid tuleb tagasi osta ja riigilt nende korrastamiseks ligi miljoni eurot küsida. Tänavu sügisel selgus aga, et raha saavad vaid linnad, kus elab 8000-15 000 inimest ning 19 000 elanikuga Viljandi hinnati abi andmiseks liiga suureks.

Nüüd on linnavalitsus esitanud volikogule eelnõu, milles soovitakse tänavavalgustuse tagasi ostmisest loobuda ning kogu süsteem jääks endiselt veevärgile. «Oleme tagasi esialgse tänavavalgustuse rekonstrueerimise skeemi juures, mille aluseks on tänavavalgustuse kuulumine aktsiaseltsile Viljandi Veevärk,» seisab volikogule esitatud seletuskirjas

Ostmisest loobumise tulemusena jääb linnale alles 351 000 eurot, mis oleks lampide eest tulnud veefirmale maksta.

Viljandi tänavavalgustuse renoveerimine maksab sel aastal kogutud info põhjal 1,6 miljonit eurot. Selle eest tuleks välja vahetada 1722 lampi, 43 lülituspaneeli ning 17 kilomeetri jagu maa- ja õhuliine. Tänaste elektrihindade juures suudaks linn sellise investeeringuga säästa elektriarvetelt aastaga 117 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles