Mark Soosaar ei kavatse muuseumi maha matta

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseum korraldas mitmel suvel Linnu tänava ääres seisvas vanas koolimajas ja selle ees moodsa kunsti näitusi. Nüüdseks on hoone nii lagunenud, et sinna ei saa inimesi lubada.
Uue kunsti muuseum korraldas mitmel suvel Linnu tänava ääres seisvas vanas koolimajas ja selle ees moodsa kunsti näitusi. Nüüdseks on hoone nii lagunenud, et sinna ei saa inimesi lubada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki Viljandi linnavalitsus keeras raekoja kõrvale kunstimuuseumi rajada tahtvale Mark Soosaarele selja, pole too nõus ehitusplaanist lahti ütlema.

«Oleme projekti ettevalmistamisele kulutanud 130 000 eurot maksumaksja raha. Seda ei saa niisama korstnasse kirjutada,» põhjendas Soosaar, miks ta on otsustanud linnajuhtide leigusest hoolimata uue kunsti muuseumi filiaali Viljandisse toomise mõtet endiselt soojas hoida. «Pealegi on meil täiuslik projekt, mida pole võimalik ühelegi teisele asutusele kohandada,» lisas ta.

Viljandisse uue kunsti muuseumi filiaali tegemise mõte tekkis mõne aasta eest, kui Mark Soosaar läks tülli Pärnu linnavõimuga, sest too otsustas suvepealinnas muuseumi käsutuses olnud maja maha müüa. Uue koha otsinguil jõudis Soosaar Viljandisse ning leidis Linnu tänava ääres raekoja kõrval seisva vana koolimaja oma asutusele sobiva olevat.

Mitmel suvel võõrustaski maja moodsa kunsti näitusi ning mõned kohapeal valminud taiesed seisavad selle ees pargimurul tänini. Idee kohaselt tulnuks tugevalt amortiseerunud ehitis suuremas osas lammutada. Selle asemele pidanuks tänavu kerkima umbes kaks miljonit eurot maksev kunstikeskus. Paraku ei soostunud Ettevõtluse Arendamise sihtasutus ehitusele euroraha andma ning abi ei saadud ka riigieelarvest.

Et pärast seda kaotasid linnajuhid muuseumi tulekusse usu, pakkus linnapea Loit Kivistik tänavu aprillis hoonet Viljandit ümbritsevatele valdadele, kes kavandavad ühinemist ning peavad varsti maakonnakeskuses leidma koha vallavalitsusele.

See, kas vallajuhid võiksid tõepoolest linnavalitsuse naabriks kolida, ei ole siiski veel selge, sest tulevane liitomavalitsus on maavalitsuselt ja ettevõtjatelt saanud ka teisi kaalukaid pakkumisi.

Ühinemiskomisjoni esimehe Kaupo Kase sõnul on teema praegu külmutatud ning selle juurde naastakse aasta lõpul — pärast seda, kui kõik neli valda on ühinemise heaks kiitnud. Praegu on seda teinud üksnes Viiratsi vallavolikogu.

Mark Soosaare arvates on eeltoodud ideega mängida ebaeetiline, sest ametlikult kuulub kinnistu hoonestusõigus endiselt muuseumile. «Jah, ma tean, et meid praagiti meiega konsulteerimata uuest arengukavast välja, aga see ei muuda asja. Praegune linnavalitsus on ikkagi eelmiste õigusjärglane ning peab varasemaid otsuseid austama.»

Soosaar teeb panused 2014. aastal algava Euroopa Liidu eelarveperioodi peale, mil avanevad uued abiprogrammid. «See aeg on kohe ukse ees. Ootame ära ja läheme uuele katsele,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles