Aidas tuleb Läti päev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi pärimusmuusika festivali väike veli «Maa ja ilm» korraldab täna Viljandi pärimusmuusika aidas Läti päeva. Päev algab loenguga «Kuidas paistab Lätimaa liivlase pilgu läbi?». Sellel teemal arutlevad Juku-Kalle Raid ja Julgi Stalte.

Kontserdil «Kandlehaldjas» astub publiku ette Laima Jansone, keda peetakse praegu Läti kõige tuntumaks ja erilisemaks kandlemängijaks. Tema karjäärile andis hoo möödunud aastal ilmunud improvisatsiooniline album «Silver». Et seda muusikat veelgi tõhusamalt edastada, on albumil ka visuaalne pool, mille pani DVD-le pildimaag Olafs Okonovs. Peale eelmainitud albumi kõlab Laima kandlemäng veel umbes kümnel helikandjal.

Õhtu jätkub kontserdiga «Rohkem torupilli, rohkem trummi» ning siis läheb lavale torupilli- ja trummikollektiiv Auli. Kuigi torupilli- ja trummimängu traditsioon on Lätis peaaegu välja surnud, mainitakse mõlemaid instrumente folkloorimaterjalides. Uurimistööle ning oma kogemustele tuginedes on Auli välja arendanud lätipärase torupillitaju. Mängijad kombineerivad oma lugusid  trummirütmidega, kaasa arvatud Baltikumi kõige suurema puutüvetrummi helidega. Auli repertuaar sai alguse traditsioonilistest tantsu- ja torupillilugudest, mille hulgas leidus ka trummipalu ja teiste Euroopa rahvaste muusikat.

Aida klaassaalis on üleval Madona muuseumi koostatud stendinäitus. See kajastab lätlaste eluolu, mis oli tihedalt seotud loodusega.

Homme on Läti Vabariigi 94. aastapäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles