Delux kasvatab end laohoone võrra

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Göran Sjöholm Deluxi uue laohoone ehitusplatsil
Ettevõtja Göran Sjöholm Deluxi uue laohoone ehitusplatsil Foto: Elmo Riig / Sakala

Tekstiilitoodete valmistaja Delux kavatseb laiendada ettevõtte tootmispinda, ehitades praegustele hoonetele lisaks suure lao.

«Meil läheb ikka väga hästi,» lausus osaühingu Delux omanik Göran Sjöholm rõõmsalt. Kesk-Euroopa on suur ning sealne nõudlus Eestis tehtud patjade, tekkide, madratsite ja voodite järele samuti. Tänavu on ettevõttel oodata lausa 40-protsendilist käibe kasvu.

Praegusele 10 000 ruutmeetri suurusele tootmispinnale lisanduv 2800-ruutmeetrine laohoone valmib esmaste hinnangute järgi mais. See peaks maksma minema umbes 900 000 eurot.

Metsküla tee äärsel platsil, kuhu ehitis kerkib, on praegu vaid suur kuhi liiva, esimesed masinad ja käputäis ehitustöölisi. Varem seisis see krunt tühjalt ja oli suures osas võssa kasvanud.

Kui ladu valmib, tuuakse tootmisliinid, mis praegu töötavad Pargi tänaval aktsiaseltsilt Kolmeks renditavatel pindadel, Raua tänaval vabanevatesse ruumidesse. Sjöholm ütles, et tõenäoliselt läheb rendiruume siiski ka tulevikus vaja.

Väiksemat sorti ehitustööd käivad parajasti ka Deluxi kontoris ning seepärast töötavad juhid ja kontoritöötajad ühise konverentsilaua taga.

Prognoosid näitavad ettevõttele igal järgmisel viiel aastal 30-protsendilist käibe kasvu, mistõttu on plaanis palgata kõigil neil aastatel lisaks 30—50 uut töötajat. Praegune 200-liikmeline töötajaskond peaks selle tulemusena kahekordistuma.

«Häid õmblejaid on raske leida,» nentis ettevõtja murelikult ja jätkas irooniliselt: «Kust neid siis sisse tuua? Valgevenest?»

Väidetavalt saavad head õmblejad tekstiiliettevõttes 4.50-eurost tunnitasu.

Tehas suudab toota 10 000 patja päevas. Ühele Eesti ettevõtja küsimusele, kas tal oleks võimalik saada umbes tuhat patja, oli Göran Sjöholm vastanud, et sellega läheb kuskil tund aega. Eesti turg on Deluxi mõõtmeid arvesse võttes imetilluke ja siia jääb kõigest 0,5 protsenti toodangust. Eelkõige läheb see Soome, Rootsi, Hollandisse ja Saksamaale, kuid ka mujale maailma.

Sellegipoolest ütleb ettevõtja, et talle meeldib Eestis elada, sest siin on palju ruumi ja vähe inimesi. «Viljandi on tore unest ärkav linn, kus on peredel hea elada.»

Göran Sjöholmi sõnul ei tee tema firma odavaid asju. «Me ei võitle hindade, vaid kõrge kvaliteedi ja funktsionaalsusega,» lausus ta.

Uutest toodetest tahab Delux välja tulla iBediga, mille tegevust saab kontrollida nutitelefoni iPhone’iga. Nimelt saab Apple’i tootega sisse lülitada massaaži- ja muusikasüsteemi, LED- ja lugemislampe ning televiisorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles