Alateadvusest lõuendile jõudnud kummaline pärismaailm

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juss Piho jõudis 7. novembril oma piltidega Kondase keskusesse, kuhu need jäävad kaheks kuuks.
Juss Piho jõudis 7. novembril oma piltidega Kondase keskusesse, kuhu need jäävad kaheks kuuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kui teed, siis ikka liigud edasi. Sisemine areng on tähtis, sisemise sunniga loodki.»

Juss Piho seisab Kondase keskuses oma näitus-näituselt üha suuremaks ja värviküllasemaks muutuvate maalide keskel ning ütleb, et ei kujuta ette, mida ta teeb kümne aasta pärast.

Kohtumine modelliga

Kondase keskusest on enne näituse avamist tulnud pressiteade, kus on kirjas: «Juss Piho Facebooki leheküljel on foto ühest Riias asuvast potis kasvavast taimest, kus pildile on lisatud allkiri «Kohtumine minu modelliga». Selgub, et kohtumine pole üllatav jällenägemine modelliga, keda ta on maalinud, vaid äsjaleitud taime on kunstnikul kavas maalida, kuigi tegelikult on kunstnik taime juba korduvalt maalinud. Huvipakkuv päris- ja maalimaailma saladuse paljastamine sotsiaalmeedia kaudu.»

Tunnistan, et mulle jäi kogu see jutt pehmelt öeldes pisut segaseks, ning küsin Juss Piholt, kuidas selle asjaga siis ikka on. Tema vastab, et maalib peast. Riias aga juhtus tõepoolest selline lugu, et ta avastas mingid suured ja lopsakad taimed — kes teab, mis nende nimi on — ja tegi neist foto. «Hiljem selgus, et olin neid juba maalinud. Ikka peast, sest alateadvus töötab. Ma ei kasuta modelle, ka minu inimesed on tehtud peast. Salvestad siia kuhugi, kogud infot, mis maalides kajastub.»

Karikaturistina alustanud kunstnik nendib, et sellest žanrist on ta välja kasvanud, aga see andis talle hea joonistamispagasi. «Joonistasin meeletult. Teen seda ka praegu.»

Maalib, mis meeldib

Juss Piho tunnistab, et teda huvitab vähe, mida üks või teine temast arvab, tema maalib ikka seda, mis talle meeldib. Lisaks tegutseb ta illustraatorina.

Kondase keskus kutsub vaatajaid osa saama Piho kohtumistest taimedega — sidruni, pirni ja küüslauguga, poti, mulla ja ökosüsteemiga; kohtumistest teiste inimestega, tuleviku ja minevikuga, pealisehituse ja allhoovustega.

Kunstnik Mare Hunt astub ligi ja pärib, kuidas varem oma töid Ugala avaras fuajees näidanud Pihole naivismimuuseumi ahtakesed ruumid meeldivad. Selgub, et väga.

Juss Piho lummavast maailmast on võimalik Viljandis osa saada kolmekuningapäevani.

NÄITUS

Juss Piho «November»

• Vaadata on 17 maali.

• Üleval 6. jaanuarini.

• Avatud kolmapäevast pühapäevani kella 10—17.

Allikas: Kondase keskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles