Juhtkiri: Karm kontroll aitab ohjata

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu ühisgümnaasiumi õpilasleht «Haamer» korraldas eksperimendi, mille tulemustest selgus, et kümnenda klassi õpilasel on võimalik enamikus Mai rajooni müügikohtades takistusteta õlut ja suitsu osta.


«Pärnu Postimehe» vahendatud uudise kohaselt püüdis 16-aastane õpilane kooli lähedal asuvatest kauplustest ja teistest müügikohtadest alkoholi ja sigarette osta nii sügisel kui kevadel. Kui esimesel korral õnnestus tal kaup kätte saada pooltes kohtades, siis viimati keeldus müügist vaid üks müüja viiest.



«Sakala» pole Viljandis samalaadset eksperimenti teinud ega tea ka kedagi teist, kes oleks katsetanud. Seepärast on raske öelda, mil määral siinne olukord suvepealinna omast erineb. Arvestades tõika, et iga kord, kui politsei korraldab operatsiooni joobes ala-ealiste tabamiseks, on leidunud ka vahelejääjaid, võib uskuda, et lõdva suhtumisega müügikohti on ka meil ning lapsed oskavad neid ära kasutada.



Kes ikka tulukese silma saada tahab, see ka saab, ilma et peaks ülearu palju vaeva nägema. Sama kehtib ilmselt kergemate narkootiliste ainete kättesaamise kohta.



See, kui hõlpsalt noored meelemürkidele ligi pääsevad, sõltub iseenesestki mõista täiskasvanutest — sellest, kas neil on vastutustunnet või mitte. Samas on selge, et üksnes südametunnistusele pole mõtet loota ja tulemusi on võimalik saavutada vaid siis, kui alkoholi ja tubakatooteid pakkuvaid müügikohti rangelt kontrollitakse.



Kehtib lihtne loogika: mida karmimad on eksijate suhtes omavalitsused, politsei ja teised asjaomased institutsioonid, seda harvemaks jäävad seaduserikkumised. Tähtis on, et noortepidudel või teistes avalikes kohtades joobnult korrakaitsjatele pihku jäänutel palutaks nimetada ka koht, kust nad napsi hankisid. Alati ei pruugi see taktika kurja juureni viia, kuid töö annab tulemuse ainult siis, kui seda teha järjekindlalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles