Põhjamaade ehitusturg ahvatleb endistviisi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Hüva
Rain Hüva Foto: Elmo Riig / Sakala

Olgugi et aktsiaselts Viljandi Aken ja Uks läkitas hiljuti esimese konteineritäie toodangut Jaapanisse, näeb ettevõtte juht põhituruna endiselt Skandinaaviat.

Juhatuse esimees Rain Hüva, missugusena terendab teile akna- ja uksetehase lähitulevik?

Eks tellimused tule praegu raskemini kätte kui enne kriisi. Ei ole enam niisugust hoogu ja kergust nagu näiteks 2007. aastal. Samas ei tasu sellesse ülearu negatiivselt suhtuda, sest raskematel aegadel vaatavad ka potentsiaalsed kliendid avatuma pilguga ringi ning otsivad uusi partnereid.

Põhjamaade ehitusturule ennustatakse lähemaks ajaks pigem langust ja selles võib peituda šanss. Oleme täiesti kindlad, et majandust tabanud raputuste tulemusena hakkavad meile avanema hoopis uued võimalused. On selgeid märke, et me võime neist osa saada.

Olen kindel, et paljud tulevased Eesti edulood on kas äsja sündinud või sündimas ning uued majandusolud saavad nutikatele ettevõtjatele kiire arengu aluseks.

Millised on plaanid tootearenduses?

Tahame kasvatada kõrgema väärtusega toodete osa. Needsamad projektidepõhiselt tulevad tellimused, mida hakkame uues tehases täitma, tähendavad keerukamat ehk nii-öelda intelligentsemat tööd. See nõuab töötajatelt suuremat kompetentsust, aga võimaldab suurema lisaväärtuse kaudu pakkuda ka paremaid palkasid.

Lühidalt öeldes püüame väärtusspiraalis ülespoole liikuda, aga mida see täpsemalt tähendab, on kitsukeses leheloos väga raske, et mitte öelda võimatu lahti seletada.

Suurem osa teie toodangust on seni rännanud Põhjamaadesse. Kuivõrd te tulevikus kavatsete muid turge silmas pidada?

Skandinaavia eesotsas Rootsiga on endiselt meie mõistes suur ja ahvatlev turg. Suuname lõviosa oma energiast ikka sinna. Tõsi, paar kuud tagasi saatsime pidulikult esimese konteineritäie Jaapanisse, aga see oli pigem meeldiv vaheldus. Lähemal ajal me sealt palju ei looda, sest tegemist on siiski hoopis teistsuguse turuga.

Pikemas perspektiivis ei taha midagi välistada. Suur Venemaa on meil siinsamas kõrval, niisamuti Suurbritannia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles